Enerji Aktüel

Elektrikli Uçak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

6 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Gelişen teknoloji ve küresel boyutta artan çevre duyarlılığı elektrik enerjisiyle çalışan motorlar üzerine yapılan çalışmaları hızlandırdı. Özellikle ulaşım sektöründe vasıtaların elektrik motoruyla çalışan modelleri geliştirilmeye başlandı. Örneğin, otomobil sektöründe elektrikli araba üzerine çalışmalar yoğunlaştı, elektrikli araba terimi bundan 10 sene öncesine kıyasla çok daha fazla kullanılan bir terim haline geldi. Havacılık sektörü de elektrikli uçak ile ilgili çalışmalarına hız kazandırdı, fakat havacılık sektöründe çözülmesi gereken problemler otomobil sektörüne göre bir hayli daha fazla.

Havacılık Sektörü ve Elektrik Enerjisi

Ortalama bir günde yaklaşık 18 bin uçak gökyüzünde seyahat ediyor, ortalama bir uçak saniyede 5 litreye yakın yakıt tüketiyor. Yani bir uçağın 1 saatlik seyahati yaklaşık 18 ton yakıt tüketimine denk geliyor. Tüketilen yakıt miktarının bu miktarlarda oluşu çevreye ciddi bir zarar veriyor. ICCT’nin raporuna göre gaz emisyonlarının %2’si uçaklardan salınıyor, üstelik bu değerin 2050’ye kadar üç katına çıkması bekleniyor. Bununla birlikte yakılan yakıt miktarı havayolu şirketlerinin en büyük giderlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Elektrikli uçaklar havacılık sektörünün çok daha çevreci olmasını sağlayabilir, çünkü elektrik enerjisiyle çalışan motorlar sıfır gaz emisyonuyla çalışır. Aynı zamanda elektrik enerjisi fosil yakıtlara göre çok daha ucuz bir enerji kaynağıdır. Sonuç olarak; elektrikli uçakların kullanılmaya başlanması hem çevresel hem de ekonomik faydaları beraberinde getirebilir.

Elektrikli Uçak Hakkında Gelişmeler

 Elektrikli uçakları gökyüzüne çıkarmak için çeşitli firmalar çalışmalarına devam ediyor. Airbus, Siemens ve Rolls-Royce gibi şirketler elektrikli uçak üretimi için ortak projeler yürütüyor. Şirketler 2021 yılına kadar üzerine çalıştıkları uçağı havalandırmayı planlıyor. Bununla birlikte Siemens, ürettikleri tek kişilik elektrikli uçak Extra 330LE ile 343 km/sa hıza ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Çeşitli girişimlerin de üzerine çalıştığı elektrikli uçak projelerine destek olma amacını hedefleyen NASA, şirketlere gerekli finansal yardımları sağlamak amacıyla 44 milyon dolar değerinde bir fon hazırladı.

Elektrikli Uçakların Önündeki Engeller

  

Elektrikli uçaklar her ne kadar avantajlı gözükse de uçakların üretim ve geliştirme kısmında büyük engeller bulunuyor. Bu engellerin en başında gelen sıkıntı ise günümüz teknolojisi ile üretilen elektrik bataryalarının yetersiz oluşu. Sıradan bir yolcu uçağı 150’den fazla yolcu taşırken 800 km/sa hızları aşabiliyor. Şu an üretilen prototipler tek yolcu taşırken 400 km/sa bandında takılıyor. Üstelik, uzun mesafe yolculuklarda elektrikli uçak kullanmak günümüz için çok düşük bir ihtimal olarak görülüyor. Uçakların zararlı gaz emisyonlarının %80’inin uzun mesafeli yolculuk yapan uçaklardan olduğunu düşünürsek bu engel de aşılması zor gözüken engellerden sadece biri.

Bahsettiğimiz engellere rağmen kısa mesafeli yolculuklarda elektrikli uçak kullanımı hem çevresel hem de ekonomik avantajlar getirecek gibi gözüküyor. Günümüzde her geçen gün yeni bir teknolojiyle tanıştığımızı hesaba katarsak havacılık sektöründe de önemli gelişmelere tanıklık edebiliriz.

Referanslar:

https://www.havayolu101.com/2019/05/27/airbusin-elektrikli-yolcu-ucagi-projesi/

https://blog.itucekirdek.com/hiz-ve-guc-rekorlarini-alt-ust-eden-elektrikli-ucak/

http://www.kokpit.aero/gokyuzu-elektrikleniyor-ugur-cebeci?writer=6

https://www.bbc.com/news/business-48630656

 

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler