Enerjinin Geleceği

2020 Yılının En Büyük 7 Teknoloji Trendi

8 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

2020 YILININ EN BÜYÜK 7 TEKNOLOJİ TRENDİ

1- Yapay Zeka:

Birkaç senedir akıllı cep telefonlarında da kullanılmaya başlanan yapay zeka, çok büyük kullanım alanı olan bir teknoloji. Şu an için ufak tefek temelleri atılan fikirlerin 2020 yılında büyük sonuç getiren projeler olarak karşımıza çıkacağı öngörülüyor. Mesela, telefondan bir bitkinin fotoğrafını çektiğimiz zaman yapay zeka sayesinde hangi hastalığa yakalandığını öğrenebiliyoruz. Bunun ilerleyen seviyelerinde insanlar için de kullanılabilir hale geleceğine inanılıyor.

2-  Otonom Sürüş:

 Sürücüsüz araçların yavaş yavaş şekillendiğini, fakat hala test aşamasında olduklarını belirtelim. 2020 yılı ile bu testlerin bitip, araçların son sürümlerinin ortaya çıkması bekleniyor. Bu konuyla ilgili olarak Apple, Tesla, Ford, General Motor ve Samsung gibi birçok markanın çalışmaları bulunmakta.

Özerk sürüş teknolojisinin olgunlaşmasıyla birlikte düzenleyiciler, yasa koyucular ve makamlar tarafından alınacak önlemleri giderek daha fazla duyacağız. Fakat özerk sürüş çoğumuz için pratik bir gerçeklik haline gelmeden önce yasalardaki, mevcut altyapıdaki ve sosyal tutumlardaki değişikliklerin gerekliliği araştırılmalı. 2020 yılı boyunca, teknoloji dünyasının dışına yayılan otonom sürüş konusundaki tartışmayı görmeye başlayacağız.

3-  5G Teknolojisi:

2020 yılına girmeden temelleri atılan 5G teknolojisi için birbirinden farklı birçok dev teknoloji firması çalışıyor. Dünyanın teknoloji devleri, piyasaya sundukları telefonlarda 5G teknolojisini çoktan kullanmaya başladılar. 5G teknolojisinin 2020'de global bir şekilde kullanılmaya başlanması bekleniyor. Çok daha efektif, hızlı ve stabil bir 5G 2020 yılında bizlerle olacak gibi duruyor.

4- Öngörücü Tıp:

Öngörücü tıp teknolojisi, şu anda benzeri görülmemiş bir oranda sağlık hizmetini değiştiriyor. Akıllı kollar gibi giyilebilir cihazlardan veri toplama kabiliyetimiz, herhangi bir semptom yaşamadan önce bile insanlarda sağlık sorunlarını gidererek daha fazla tahmin etme ve tedaviye yönlendirme sağlayacaktır. Tedavi söz konusu olduğunda daha kişiselleştirilmiş yaklaşımlar da göreceğiz. Bu durum aynı zamanda doktorların veri odaklı analizleri sayesinde ilaçları kesin olarak reçete etmelerini ve tedavi uygulamalarını sağlayan hassas tıp olarak nitelendirilebilir.

2020 yılı boyunca, bireysel hastalarda daha iyi sonuçlar elde etmek için yeni öngörücü sağlık uygulamalarını daha kişisel ve etkili tedavilerde uygulandığını göreceğiz gibi.

5- Bilgisayarla Görme:

Bilgisayarlı görüş donanımlı araç ve teknolojisinin kullanımı her geçen gün artıyor. Özerk otomobillerin “görme” ve tehlike etrafından dolaşma yolları bu teknolojide temeldir denebilir. Üretim hatları, hatalı ürünleri veya ekipman arızalarını izlemek için bilgisayarlı görüş kameraları kullanacak ve güvenlik kameraları bizi 7/24 izlemeye gerek kalmadan sıra dışı herhangi bir şey hakkında uyaracaktır.

Bilgisayar görüşü aynı zamanda yüz tanıma özelliğini de sağlıyor. Teknolojinin akıllı telefonlarımıza erişimi kontrol etmede ne kadar yararlı olduğunu FaceID örneklerinde görebiliriz.

6- Blockchain Teknolojisi:

Blockchain, işlemleri kaydetmek için kullanılan, şifreli ve merkezi olmayan yapısıyla güvence altına alınmış dijital bir kasa defteridir. 2019 yılı boyunca yorumcuların bir kısmı bu teknolojinin fazla abartılmış olduğunu ve belki de ilk düşünce kadar yararlı olmadığını iddia etmeye başladılar. Bununla birlikte, 2019 yılında FedEx, IBM, Walmart ve Mastercard gibi yatırımların devam etmesi, gerçek dünyadaki sonuçların ortaya çıkmaya başlaması muhtemeldir. Önümüzdeki günlerde oldukça heyecan yaratacak olan Facebook’un blok zincir tabanlı kripto parası Libra’yı da görebiliriz.

7- Genişletilmiş Gerçeklik (XR)

Genişletilmiş gerçeklik (XR), genelde sanal, artırılmış ve karma gerçeklik çalışmalarının tamamını kapsayan bir terimdir. Sanal gerçeklik, kendi setleri aracılığıyla bilgisayar tarafından yaratılmış bir dünyaya girmenizi sağlar. Artırılmış gerçeklikse, mobil cihazlarınızın ekranıyla dijital nesneleri görmenizi sağlar. Karma gerçeklikte sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojisi birlikte kullanılır. 

Genişletilmiş gerçeklik (XR) teknolojisi alanında 2019 yılında önemli gelişmeler oldu. Fakat XR araçları şu an daha çok eğlence dünyası ile sınırlı kaldı. Geliştiriciler, XR teknolojileri üzerinde daha fazla çalışma yürüttüğünde eğlence dünyası dışında da bu teknolojilerin daha fazla karşımızda olması bekleniyor.

Kaynaklar:

https://datajarlabs.com/2019-yapay-zeka-trendleri/

https://en.wikipedia.org/wiki/Extended_reality

https://tradeix.com/essential-blockchain-technology-concepts/

http://www.antalyacagdashekim.org/yazlar/sectiklerimiz/529-dorduncu-teknolojik-devrim-tipta-ve-saglik-sisteminde-devrim.html

https://otomotiv.in/otonom-surus-nedir-ve-seviyeleri-nelerdir/

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler