Enerji İnsanları

Tüm Gariplikleriyle Alternatif Akımın Öncüsü Nikola Tesla

6 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Modern bilimlerin en büyük öncülerinden, alternatif akımın babası Nikola Tesla, dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük mucit ve mühendislerinden bir tanesi. Kariyerinde başarıların yanında birçok bahtsızlık ve başarısızlığı da barındıran Nikola Tesla’nın hayatını biraz daha geniş açıdan ele aldık.

 

Garip Davranışlarıyla Çevresinin İlgisini Çeken Nikola Tesla

tum-gariplikleriyle-alternatif-akimin-oncusu-nikola-tesla-2

Nikola Tesla, tarihler 10 Temmuz 1856’yı gösterdiğinde Hırvatistan’ın bir köyünde Sırp-Ortodoks bir ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Nikola Tesla’nın mucit zekasını annesinden aldığı söylenir. Annesi evdeki işleri kolaylaştırmak için birçok icat yapardı. Bunlardan biri de mekanik bir yumurta çırpıcısıydı. Tesla, gördüğü ya da duyduğu hiçbir şeyi unutmaz ve inanılmaz bir hatırlama kabiliyetine sahipti. Bunun yanı sıra diğer mucitlerden farklı olarak şiir ve edebiyata bir hayli ilgiliydi. Tesla’nın abisi attan düşüp öldüğünde ise sorumlu tutulan kişi Tesla olmuştu. Annesine göre Tesla, abisinin bindiği atı korkutmuştu. Tesla’nın garip davranışları arasında parlak cisimlere özel ilgi duyma, adımlarını sayma, saçlara dokunamama gibi huyları vardı. Fakat belirtelim, kendi su çarkını yaptığında henüz 6 yaşındaydı.

Eğitim Yılları

tum-gariplikleriyle-alternatif-akimin-oncusu-nikola-tesla-3

Nikola Tesla, 1873 yılında Graz’daki Politeknik Enstitüsünde eğitim görüyordu. Ardından takvim yaprakları 1880’i gösterdiğinde Prag Üniversitesinde eğitim gördü. İlk zamanlarda amacı fizik ve matematik alanlarında uzmanlaşmak olan Tesla, elektrik alanına girince bir anda fikrini değiştirdi. Kariyerine 1881 yılında Budapeşte'deki bir telefon şirketinde Elektrik Mühendisi olarak başladı. Tesla artık büyülendiği sektöre adımını atmıştı.

İlk Çalışma ve Şirket Kurma Deneyimleri

tum-gariplikleriyle-alternatif-akimin-oncusu-nikola-tesla-4

Tesla’nın kariyerine Budapeşte’de başladığını belirtmiştik. Amerika'ya gitmeden önce Paris'teki Continental Edison Company’de çalışan Tesla, tasarladığı dinamolarla dikkat çekti. 1883'te Strazburg'da endüksiyon motorunun bir prototipini inşa etti. Bu, kendisinin ilk projelerinden biriydi. Fakat her girişimci gibi ilk denemesinde destek bulamadı ve New York'tan gelen iş teklifini kabul etti. Bu iş ilerleyen yıllarda büyük bir rekabete gireceği Thomas Edison’un kurduğu Edison Machine Works şirketiydi.

Girişimleri ve Başarıları

tum-gariplikleriyle-alternatif-akimin-oncusu-nikola-tesla-5

Çok uzun sürmeyen çalışma deneyiminin ardından Tesla, en sonunda Edison’un şirketinden ayrıldı.

Tesla, Edison Machine Works şirketinden ayrılır ayrılmaz, orada geliştirdiği ark aydınlatma sistemlerinin patentini almak için uğraştı. Bu çalışmaları sırasında, kuracağı şirketi finanse edecek iş adamları Robert Lane ve Benjamin Vail ile anlaşmaya vardı. Mart 1885’te Tesla Electric Light and Manufacturing Company adlı şirket, New Jersey'de kuruldu. Tesla, o yıl geliştirdiği jeneratörün patentlerini almak için uğraştı. Ama kendisini büyük bir sürpriz bekliyordu; yatırımcıları Tesla'nın yeni alternatif akım motorları ve elektrik iletimi donanımları fikrine sıcak bakmadı ve başka girişimlere yatırımda bulundular. Bu Tesla için çok olumsuz bir durumdu.

Tesla yılmadı ve başta modern bilime ışık tutacak ve beraberinde birçok gelişmeyi de getirecek Alternatif Akımı bularak bu teknolojinin öncüsü oldu. Bu keşfini, müfettiş Alfred S. Brown ve avukat Charles F. Peck ile birlikte 1887'de Tesla Electric Company adlı şirketlerinde gerçekleşti.

Nikola Tesla, 7 Ocak 1943 yılında ve 83 yaşındayken Newyorker Oteli’nde bir odada kalp yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yumdu.

Kaynaklar:

https://evrimagaci.org/nikola-tesla-kimdir-neleri-icat-etmistir-tesla-hakkindaki-mitler-ve-gercekler-149

https://www.biography.com/inventor/nikola-tesla

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler