Dağıtık Enerji

Dağıtık Enerji 101

6 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Dağıtık Enerji Üretimi Nedir, Ne Değildir?

Temiz, güvenilir, yenilenebilir, sürdürülebilir… Elektrikten beklentimiz eskiden bu kadar “çevreci” olması değildi belki; ama dağıtık enerji üretimi sayesinde artık bu mümkün. Ve geleceğimiz de bu temiz ve sürdürülebilir enerji üretimiyle şekilleniyor.

Tükettiğimiz yerde üretiliyor!

En basit tabiriyle Dağıtık Üretim, düşük ya da orta gerilim seviyesinde elektrik enerjisinin üretimi ve bu enerjinin depolanması anlamına geliyor. Dağıtık enerji, bu enerjiyi kullanan tüketici merkezlerine yakın dağıtım şebekesine bağlı ya da tek başına çalışabiliyor ve coğrafi olarak yayılı kaynakları içeriyor. Yani, klasik bir elektrik santrali değil. Yerinde güç üretmek için kullanılan bir enerji üretim yolu. İletim ve dağıtım ile ilişkili maliyeti, karmaşıklığı, bağımlılığı ve verimsizlikleri ortadan kaldıran bir yol.

Kısa sürede kurulabiliyor, güvenilir enerji sunuyor.

Dağıtılmış üretim kaynakları, modüler olarak istenen yere kısa sürede kurulabiliyor. Daha fazla modül ekleme ya da çıkarma olanağına sahip. Böylece toplam kapasite artırılabiliyor ya da düşürülebiliyor. Dağıtık üretim bu ve benzeri özelliklerinden dolayı daha ekonomik. Bunun yanı sıra küçük güçlü santrallerin kurulumu daha kolay ve daha az yatırım maliyetli. Tüketim merkezlerine yakınlığı sayesinde dağıtım ve iletim hat maliyetlerini ve hat kayıplarını düşürüyor ve daha güvenilir bir elektrik enerjisini tüketiciye sağlıyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları nedir?

Rüzgâr, fotovoltaik (PV), jeotermal, biyokütle, Güneş, gelgit enerji kaynakları yenilenebilir enerji kaynakları arasında. Tüketicilere yakın, küçük güçlü kurulabilecek fotovoltatik ve rüzgâr kaynakları, enerji dönüşümü sonucu çevreye zararlı atıklar vermeyen, kesikli ve değişken bir enerjiye sahip.

Dağıtık üretim kime hizmet eder?

İster kişisel ev ya da ofislerinizi, isterseniz de devasa bir sanayi tesisi ya da askeri üssü düşünün. Dağıtık üretim tümüne hizmet edebiliyor. Elektrik şebekesinin daha düşük voltaj dağıtım hatlarına bağlandığında, kullanıcılarına temiz, güçlü ve güvenilir güç iletilmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra iletim ve dağıtım hatlarında elektrik kayıplarını da azaltabiliyor.

Ev veya küçük ofislerde bu sistem neler içeriyor?

  • Acil yedekleme jeneratörleri
  • Fotovoltaik paneller
  • Küçük rüzgar türbinleri
  • Doğalgaz yakıt hücreleri

Daha büyük ticari ve endüstriyel sektörlerde bu sistem neler içeriyor?

  • Kojenerasyon sistemleri
  • Fotovoltaik panelleri
  • Rüzgar türbinleri
  • Hidroelektrik
  • Biyokütle
  • Belediye katı atıklarından üretim
  • Doğalgaz veya biyokütle ile çalışan yakıt hücreleri

Dağıtık enerji çevreye faydalı. Ama nasıl?

Dağıtık üretimin ileride merkezi güç santrallerinde üretilmesi gereken elektrik miktarını azaltması bekleniyor. Böylece santrallerin çevresel etkilerini azaltarak çevreye fayda sağlayacak. En azından merkezi güç santrallerinden çok daha faydalı olabilecek.

Dağıtık enerji üretimi, kaynak olarak güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıyor. Bu da, bu yenilenebilir kaynakların evlerde, iş yerlerinde ve büyük kuruluşlarda elektrik üretmek için kullanılabileceğini gösteriyor. Bu sayede dağıtık enerji karbon salınımı azaltıyor. Boşa harcanabilecek enerji, dağıtık üretim sayesinde kombine bir ısı ve güç sistemi vasıtasıyla harekete geçirilebiliyor. Böylece daha tutumlu bir kullanım sunuyor.

Özetle dağıtık enerji üretimi, biz kullanıcılara pek çok açıdan daha avantajlı ve sürdürülebilir bir deneyim sunuyor.

KAYNAKLAR:

https://akillisebekeler.com/2012/02/14/dagitik-uretim/

https://www.powermag.com/category/distributed-generation/

http://www.emo.org.tr/ekler/1d1cd3a02276948_ek.pdf

http://kojenturk.org

 

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler