Enerjinin Geleceği

Karbon Emisyonunu Nasıl Enerjiye Dönüştürürüz?

4 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Bilim insanları karbon emisyonunu kullanılabilir enerjiye çevirmenin yolunu buldu.

CCUS Nedir?

Karbon Elde Edimini, Kullanımı ve Ayrıştırılması (CCUS) adlı projenin, önümüzdeki küresel iklim mücadelesinde çok önemli rol sahibi olacağı öngörülüyor. Bu teknoloji karbon emisyonlarını alıp çevresel açıdan güvenli materyallere dönüştürecek. Küresel CCUS Enstitüsü, CCUS’un iklim değişikliği teknolojisinde çok önemli bir yere sahip olacağını düşünüyor. Bu teknolojiyle emisyonlar azaltılarak uluslararası iklim değişikliğinde dengeler değişecek. Çevreye zarar veren karbondioksit yok edilirken, aynı zamanda teknolojiyle elektrik ve hidrojen üretimi sağlanacak.

Bu sistemi geliştiren ekip tarafından, suyun çözücü olduğu bir çözeltide karbondioksitten yararlanılarak elektrik enerjisi ve hidrojen üreten bir hibrit (NA-CO2) ortaya çıkarıldı.

Okyanuslarımız, her gün karbondioksit salınımlarını emerek asidik hale dönüştürüyor. Bu bilgiden yararlanan araştırma ekibi, karbondioksiti suyun içinde eriterek elektro-kimyasal bir tepkime yaratma fikrini geliştirdi. Çözeltinin asidiği arttıkça proton sayısı artar, elektronlar çekilir ve karbondioksit dönüştüren bir batarya geliştirilebilir. Bu yeni hibrit sistemi, normal yakıt bataryasına fazlasıyla benziyor. Bir sera gazı olan karbondioksiti ortadan kaldırırken, temiz enerji kaynağı olan hidrojeni de ortaya çıkarıyor.

Karbondioksit gezegenimizin etrafında bulunsa da fazlası zarar veriyor. İnsan kaynaklı karbondioksit, ormanların yok edilmesinden ve kömür gibi fosil yakıtların yakılmasından meydana geliyor. Atmosferimize çok fazla karbondioksit girdiğinde dünyamız ısınıyor ve gezegenimizin hassas ekosistemi sekteye uğruyor.

Dünya’da Sistemler Ne Durumda?

karbon_3

ABD’de daha önce bununla ilgili çalışmalar yapılmış olsa da asıl Çin’de son 10 yılda bu konuda ciddi çalışmalar yapılmış. Bu sistem için hâlâ “emekleme döneminde” deyimi kullanılıyor. Çin, 2020 yılına geldiğimizde karbon emisyonlarını 2005’e göre yüzde 40 ila 45 oranında azaltmayı hedefliyor.

Bu yöntemle elde edilen karbondioksit, biyokütleye dönüştürülebilir. Örneğin, bu karbondioksit alg beslemekte kullanılıyor. Bu alglerden de biyokütle yakıt elde ediliyor.

Maliyetlerine gelecek olursak; şu an için yüksek sermaye ve işletim maliyeti gerektiriyor. Ama bunun teknolojisi ve entegresi ilerledikçe bu maliyetlerin de düşmesi planlanıyor.

Bu sistemle 2040 yılına gelindiğinde kümülatif emisyonların yüzde yedi oranında düşmesi planlanıyor.

 

Kaynaklar:

https://www.sciencedirect.com/topics/earth-and-planetary-sciences/carbon-emission

 

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler