Enerjinin Geleceği

Enerji Üretimi Konusunda Bilim İnsanlarının Teorileri Neler?

5 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Bilim dünyası enerjinin farklı bir yöne gittiği konusunda hemfikir... Peki, rüzgarın, güneşin, jeotermalin ötesinde sürdürülebilir bir gelecek için başka hangi kaynaklarla enerji üretilecek?

Sürdürülebilir bir gelecek için bilim dünyası da elini taşın altına koydu ve projeleri birbiri ardına tasarlamaya başladı. Özellikle dijitalleşmenin etkisiyle doğal kaynakların daha verimli kullanılabileceği algısı, bilim insanlarının zihninde farklı çalışmalar belirmesini sağladı.

Okyanus Enerjisi

Bunlardan ilki, rüzgar, güneş ve jeotermal enerjilerin yaygınlaşmasının ardından daha da bilinir hale geleceği tahmin edilen okyanus enerjisi. Denizler ve okyanuslardaki dalgalar ile gelgitlerin oluşturduğu potansiyelin elektriğe dönüşmesi üzerine kurulan sistem, henüz pilot projelerle minimal bir şekilde deneniyor. Okyanus ve deniz enerjisi kullanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri ise hem balıkçılık, denizcilik gibi sektörlerin bu yenilikten nasıl etkileneceği hem de kıyıların ekolojik dengesinin bozulmaması.

Uzay Tabanlı Güneş Enerjisi

Bilim insanlarının diğer favori ve belki de bir miktar “çılgın” fikri ise uzay tabanlı güneş enerjisi üretmek. Burada temel prensip, yeryüzüne ulaşmadan uzayda kaybolan güneş ışınlarını yakalayarak bunları elektrik enerjisine dönüştürmek. İlk duyulduğunda kulağa imkansız gibi gelse de 2018 başında ABD’li bir grup bilim adamının prototip yapmayı başarmaları, geçtiğimiz senenin en önemli haberlerinden biri oldu. Uzay tabanlı güneş enerjisi projeleri geliştirilirken bilim dünyasına cazip gelen birkaç noktadan biri de, gece gündüz ayrımı olmadığı için uzaydan kesintisiz enerji sağlayabilme avantajı.

Yosun Enerjisi

Sürdürülebilirlik denilince bilim adamları rotalarını aynı zamanda denizlere çevirerek yosunlardan nasıl enerji üretebileceklerini hesap etmeye başladılar. Bununla birlikte yosun enerjisi, evler ve arabalar için bir biyoyakıt olarak tasarlandı ve işlendi. Yosundan yağ elde etmek için oldukça özverili çalışan araştırmacılar bunun zorlu bir süreç olduğunu vurguluyorlar. Bu aşamanın daha düşük maliyetli ve daha kısa zaman alan bir iş haline gelmesiyle yosun enerjisini daha çok duyacağız gibi duruyor.

Füzyon Enerjisi

Füzyon enerjisi konusunda hala tam olarak aksiyon alınamasa da, en azından artık bir hayal olmadığı biliniyor. Fransa’da yapımına başlanan reaktör sayesinde, bilim insanları bu konuda önemli bir yol kat edeceklerini düşünüyorlar.

 

Kaynaklar:

https://www.enerjibes.com/gelecegin-enerji-kaynaklari/

https://www.elektrikport.com/haber-roportaj/yakin-gelecegin-en-onemli-7-enerji-kaynagi/16805

 

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler