Enerjinin Geleceği

Enerji Dijitalleşebilir mi?

5 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Teknoloji ve enerji, birbirine çok yakın iki disiplin… Dolayısıyla dönüşümlerle daha sürdürülebilir bir hale bürünen enerji sistemlerinin teknoloji çağına nasıl uyum sağlayacağı popüler bilimsel tartışmaların başında geliyor.

Hem teknoloji, hem de enerji sistemleri baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Neredeyse her gün değişen trendlere yetişmek oldukça zor olsa da, sektörün profesyonelleri geride kalmamak için birbirleriyle yarışıyorlar.

Günümüzde birçok sektör dijitalleşme yolunda giderken, elbette bu dalgadan enerjinin etkilenmemesi imkansız. Peki, enerjinin dönüşüm sürecinde dijitalleşmeye nasıl bir rol verilecek?

Yeni bir çağın kapısı mı aralanıyor?

Dijitalleşme, el attığı sektörü büyüten bir katalizör niteliği taşıdığından, aslında yenilenebilir enerjinin gelişimi yönünden büyük önem taşıyor. Dijitalleşmesi planlanan sektör için kullanılan bir yeni dünya terimi olan Enerji 4.0, bir anlamda geçmiş dönemlerin popüler kavramı Endüstri 4.0’dan ilham alıyor. Enerjinin dış dünyaya uyum sağlayıp dijitalleşmesi için aslında temel algoritmaların yapılandırılıp sürdürülebilirlik koşullarına entegre edilmesi bile büyük bir adım. Zaten Enerji 4.0 da tam olarak izinde gidilen sürdürülebilirlik anlayışını temsil ediyor.

Fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçiş, değişen şebeke anlayışı, akıllı teknolojiler, altyapı güçlendirme çalışmaları, elektronik pazar yönetimi gibi konular Enerji 4.0’ın doğrudan konusu oluyor.

Dijitalleşme enerjiye ne katacak?

Bu sorunun elbette birçok cevabı var, ancak bu birlikteliğin emekleme dönemlerinde bile kazanımların çok fazla olacağı kesin. Bunların birkaç tanesi ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Geliştirilen simülasyon yöntemleriyle altyapılar daha net şekilde planlanabilecek.
  • Büyük dağıtık enerji kaynaklarının uyum süreci dijitalleşmeyle daha kolay hale gelecek.
  • Yazılan algoritmalar yeni enerji kaynaklarını bulmaya, bunların gelişim planlamasını yapmaya yardımcı olacak.
  • Ayrıca geliştirilen sensörlerle verimlilik, performans ölçümü gibi bilgiler elde edilerek üretimin maksimize edilmesi sağlanacak.
  • Endüstri 4.0’ın alanı olan düşük enerji kullanımı, daha az alan kaplama, ısının yeterli kullanımı, kaynak tasarrufu gibi konular Enerji 4.0’ı da doğrudan ilgilendirdiğinden, aslında tüm bu planlar coğrafyalar yönünden tam bir “kazan-kazan” politikası niteliği taşıyacak.
  • Esnek sistemlerle birlikte, enerji ihtiyacını saptayan ve eş zamanlı çözüm sunan akıllı şebekeler geliştirilecek.

 

Kaynaklar:

https://www.endustri40.com/enerji-4-0-enerji-sektorunde-dijitallesme/

https://akillisebekeler.com/2018/02/24/enerjide-dijitallesme/

http://www.cio.com.tr/haber/dosya-konulari/yeni-enerji-kaynagi-dijitallesme-olacak/

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler