Enerjinin Geleceği

Dağıtık Enerji Dünyaya Kolay Entegre Olabilir mi?

4 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Dağıtık enerjinin geleceğe yön verecek en değerli keşiflerden biri olduğu konusunda bilim dünyası hemfikir. Tam da burada kritik öneme sahip olan entegrasyon konusu öne çıkıyor. Altyapı nasıl planlanacak, şebekelerin entegrasyonu nasıl sağlanacak?

Akıllı teknolojilerde sınır çizgileri pek net değil. Dolayısıyla ufkun tam görülemediği bu bilim denizinde dağıtık enerjinin kaderini belirleyecek süreçlerden biri de entegre edilebilme yeteneği olacak gibi görünüyor.

Mikro şebekeler, enerji optimizasyonu, akıllı santraller, yerinde üretim mekanizmaları… Burada komple bir sistem tasarlanacağından işe öncelikle üretim konusundaki entegrasyonlarla başlanacağı tahmin ediliyor. Bunun altında da mevcut yapıyı güçlendirmek yatıyor. Bir anlamda kesintilerin olmaması, kalitenin devamlılığı gibi koşullar, talep yaratanların ilk beklentileri haline geliyor. Ayrıca güvenlik, kontrol önlemleri ve dağıtım sistemlerinin yeniden yapılandırılması gibi konular da büyük önem taşıyor.

Esnek yapılı bir sistem için tam entegrasyon gerekiyor

Teknik uygulamaların eksiksiz yerine getirilmesi, aslında bu uyum sürecinin önceliklerinden ilki. Enerji kalitesinin düşmemesi, kesintiye uğramaması, koordinasyon yapısının ve akışının doğru bir şekilde ilerlemesi için bu şart mutlak kılınıyor.

Bunun yanı sıra dağıtık enerji kaynakları denilince, yeni dünyanın parlayan yıldızı akıllı sistemler de devreye giriyor. İletimde yaşanacak problemlere karşın uzaktan kontrol sistemlerinin akıllı yöntemlerle oturtulması entegrasyon sürecinin eksiksiz tamamlanmasının yolunu açıyor.

Yazının başında bahsettiğimiz üretim entegrasyonları için ise enerji kaynaklarının optimizasyonu oldukça önemli. Sistem bileşenlerinin kontrol mekanizması güçlü, kalite düzeyini koruyan, ekonomik bir yapıya sahip olması gerekiyor.

Test aşamasında yapılması gerekenlerden biri de, irili ufaklı santrallerin tek bir merkezmiş gibi düşünülmesi üzerine kurulu. Bu uygulama daha çok olumsuz durumlar için çözüm odaklı yaklaşım niteliği taşıyor. Herhangi bir problemle karşılaşıldığında sistemin kendini onarması ve hizmeti kesintisiz devam ettirmesi öngörülüyor.

Sonuç olarak entegrasyon sürecine başlarken önemli olan üretim miktarının artmasıyla doğru orantılı olarak sisteme binecek yükün de daha fazla olacağını göz önünde bulundurmak. Tam bu noktada mevcut düzenin akmasını sağlayacak çözümleri geliştirmek ancak pilot süreçlerle, düzenleyici yapıların devreye girmesiyle ve test aşamalarından edinilecek bilgilerle mümkün olacaktır. Bu arada kontrol mekanizması için de ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Kalite, kontrolden doğduğu için inşası zaman alan, ancak sonucu daha da sağlamlaştıracak adımlarla ilerlemek sistemin geleceğini sürdürülebilir hale getirecektir.

 

Kaynaklar:

http://www.3eelectrotech.com.tr/arsiv/yazi/132-yenilenebilir-enerji-kaynaklarinin-sebekeye-entegrasyonu/

https://www.yenienerji.com/bilimsel/gelecegin-yeni-enerji-yapisi-yenilenebilir-enerji-entegrasyonlari-ve-enerji-dagitim-yapisi

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler