Enerji Aktüel

Son Trend Çatı Üstü Enerji Sistemleri

6 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Çatı Üzeri Güneş Enerjisi Çatı Üstü (GES) Nedir?

Güneş ışığının enerjiye dönüştürülmesini sağlayan üretim teknolojisidir. Güneş panellerini oluşturan hücrelere fotovoltaik hücre denir. Bu fotovoltaik hücrelere güneş ışığı olan fotonlar çarparak elektronların hareket etmesine sebep olur. Sürekli elektron akışı da doğru akımı (DC) oluşturur. Güneş enerjisinden üretilen elektriğin evlerde ve şebekelerde kullanılabilmesi için doğru akımın (DC) alternatif akıma (AC) çevrilmesi gerekmektedir, bu da AC/DC dönüştürücüsü bir cihaz ile gerçekleşir.

Evin veya herhangi bir inşa edilmiş binanın çatısına kurulan GES’in enerjisi, doğru akımdan alternatif akıma dönüştürülür ve elektrik şebekesine verilebilir. Güneş enerjisi panelleri montaj edildiği andan itibaren otomatik olarak çalışmaya başlar.

Güneş Enerjisi Sistemlerinin Bileşenleri Nelerdir?

shutterstock_349794947

  • Güneş Enerjisi Panelleri
  • Evirici (Inverter)
  • Alüminyum Konstrüksiyon – Çatı Sabitleme
  • DC ve AC Kablolama
  • Elektrik Panosu
  • İzleme ve Performans Takip Sistemleri

Bir güneş enerjisi paneli 5 farklı parçadan oluşmaktadır.

  • Fotovoltaik Hücresi
  • Metal (Alüminyum) Çerçeve
  • Ön Cam ve Anti-Reflektif Cam Kaplama
  • Arka İzolasyon
  • Kablolar

Çatı Güneş Enerjisi Kullanım Alanları Nelerdir?

shutterstock_1242499921

Elektrik kullanım hizmetlerinden yararlanabilen her kullanıcı (abone), GES kurarak kendi elektrik üretim tesisini elde edebilir. Evler dahil çatı üzeri uygulamalar özellikle organize sanayi bölgelerinde, depolama alanlarında, tarım ve hayvancılık tesislerinde, büyük ticari binalarda yani alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler, akaryakıt İstasyonları gibi mümkün olduğunca geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir.

Çatı üzeri Güneş Enerjisi Santrali ekonomik mi?

shutterstock_1242499882Son yıllarda düşen ekipman ve sistem kurulu fiyatları ile endüstriyel işletmeler, fabrikalar ve elektriğini ticari tarifeden faydalanan işletmeler yani firmalar için ekonomik olarak elverişli hale gelmiştir.

Özellikle ticarethane tarifesinden elektrik kullanan aboneler yani alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler, akaryakıt istasyonları, soğuk hava depoları, lojistik tesisler için çatı üzeri güneş enerjisi kurulması çok avantajlı olmakta; kurulan tesisler firmanın bulunduğu bölgeye göre yatırımı 4-5,5 yıl arasında geri ödemektedir.

Aynı şekilde büyük sanayi tesisleri ve fabrikalarda da geriye dönüş süreleri endüstriyel tesisin bulunduğu bölgeye göre 5-6,5 yıl arasında değişmektedir. Dolar bazında yılda herhangi bir finansman kullanmadan %16-%18 bir getiriye tekabül eder; yatırımcı açısından çok avantajlıdır. Diğer söylemle yatırımcılar 6 yılda yatırdıkları ücreti tekrar aldıktan sonra 19 yıl bedavaya gelen elektrik kullanımına devam edecektir.

Güneş enerjisi sistemlerinin ekonomik olarak ömrü 25 yıl olup, yeni çıkan güneş paneli teknolojileri ile bu ömür 30 yıla kadar uzayacağı düşünülmektedir. Çatı üzeri Güneş Enerjisinin ekonomik oluşunu bir başka şekilde şöyle izah edilebilir. Herhangi bir fabrika ve endüstriyel tesis elektrik kullandığında aktif enerji bedelleri dışında; iletim, dağıtım bedelleri ve bunların üstüne 3 adet fon (TRT, Belediye Tüketim Vergisi, Enerji Fonu) ve KDV ödemektedir. Lokal olarak yerinde üretilen ve tüketilen enerjide bu tipli ek maliyetler olmadığı için yerinde üretim/tüketim daha uygundur.

KAYNAKÇA:

  1. https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/sg/pdf/2016/11/Global-Trends-in-Renewable-Energy.pdf
  2. https://claroenergy.in/benefits-solar-rooftop/
  3. https://www.seia.org/solar-industry-research-data

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler