Enerji Aktüel

Petrol Fiyat Krizi Enerji Geçişi İçin Ne Anlama Geliyor?

8 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Petrol endüstrisinin karşı karşıya olduğu mevcut kriz, küresel COVİD-19 Pandemisi’nin neden olduğu ekonomik yavaşlama ve Suudi Arabistan ile Rusya'nın, Amerikan enerji endüstrisinden rekabeti ortadan kaldırma girişimiyle birlikte iki yönlü çatışmanın sonucu olarak gerçekleşti.

Bununla birlikte, olayların etkisi, yıllarca farklı şekillerde hissedilecek gibi. Sıfır karbon enerjisine ve hatta araç filosunun elektrifikasyonuna geçişin yavaşlaması muhtemel görünüyor. Geleneksel enerji şirketleri önceliklerini çevresel ve kurumsal sosyal sorumluluk girişimlerinden, çalışan güvenliği, toplum sağlığı ve karlarına odaklanarak değiştirmeyi tercih edebilir.

Buraya Nasıl Geldik?

shutterstock_1545312005Batı Teksas ve New Mexico'daki permiyen merkezli Amerikan enerji devrimi, yaratıcı ve yenilikçi teknolojilerle biçimlendirilmiş iş fikirlerinin akıllıca uygulanmasıyla güçlendirilmiş küçük ve orta ölçekli bağımsız üreticilerin hakim olduğu bir endüstriden, entegre enerji şirketlerinin egemen olduğu bir endüstriye doğru hızlı bir şekilde gelişiyordu. Bu petrol devleri kaya gazı alanlarına yöneldi ve bu petrol açısından zengin sahaların keşfini ve üretimini optimize etmek için montaj hattı yöntemlerini kullandılar. Aynı zamanda bu üretimi, iletim ve işleme değerleri için kendi tedarik zincirleri ile entegre ettiler.

İşler böyle ilerleyince bağımsız üreticilerin rekabet etmesi zorlaştı ve Permian'dan elde edilen sermayenin kaçışı, bağımsız üreticileri daha da zayıflattı.

COVİD-19 ve Jeopolitiğin Birleşimi Kaderlerini Belirleyebilir

shutterstock_627044027İklim değişimini engellemek için başlatılan, 2050 yılına kadar küresel enerji sektörünü fosil yakıtlardan sıfır karbon enerjisine dönüştürme çabası, petrol ve gaz pazarındaki bu yeni dinamikle birlikte enerji geçişini nasıl etkiler?

Basitçe söylemek gerekirse, dönüşümün maliyeti, bu yeni dinamik enerji geçişini ilerletmede sağlanmış önemli kazanımları tehlikeye atabilir.

Ekonomik, güvenilir ve sürdürülebilir enerjinin konuşlandırılması için hem dünyanın artan enerji talebini hem de karbon ve diğer iklime zarar veren emisyonlarla ilgili endişeleri karşılayabilecek bir strateji geliştirmek bu geçişin anahtarıdır. Ayrıca bakıldığında özellikle ABD ve Batı Avrupa'da, umut verici işaretleri görmek oldukça mümkün.

Enerji kaynaklarından karbonu çıkarma baskısı, son beş yıl içerisinde özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde kömür kullanımında hızlı bir düşüşe neden oldu.

Rüzgar, güneş ve diğer temiz enerjiler, devam eden zorluklara rağmen daha uygun fiyatlı ve kesinlikle daha sağlam bir hale geldi.

Bir yıldan az bir süre önce, Bloomberg NEF güneş ve rüzgarın 2050 yılına kadar dünyanın enerjisini sağlayacağını tahmin ediyordu. Fakat bugün işler daha az pembe görünüyor.

Petrol Fiyatlarındaki Düşüşler Yeşil Enerjiye İyi Gelmedi

Koronavirüs gündemiyle beraber, Suudi Arabistan ve Rusya’nın dünya pazarını düşük fiyatlı petrolle doldurma sözü vermesi ile, fosil yakıtlardan üretilen elektrik maliyetinin düşük kalması muhtemel görünüyor. ABD'de yenilenebilir enerjinin büyümesi, teşviklerin eksikliğiyle beraber halihazırda zarar görmüş durumda. Her ne kadar rüzgar enerjisi için üretim vergisi kredilerinin 2021’de aşamalı olarak kaldırılacak olması geçerliliğini korusa da, fosil yakıtlardaki düşük fiyatlar çok da yardımcı olmayacak.

Bu düşük fiyatlar aynı zamanda daha ucuz benzin anlamına geliyor. AAA (Amerikan Otomobil Birliği), bir galon benzinin fiyatının 9 Mart ile 12 Mart arasında altı sent düştüğünü bildirdi. Bu da tabii elektrikli araçları yollarda görmeyi bekleyenler için hiç de iyi bir haber değil. Eski arabasını daha ucuz yakıtla doldurabilecekken, kim elektrikli otomobil için ekstradan ödeme yapmak ister?

Enerji Kaynağı Çeşitliliğine İhtiyaç Var

shutterstock_1063994879 Bu çerçeve içerisinde düşen petrol fiyatının birkaç cephede yenilenebilir enerji için kötü haber niteliği taşıdığı bir gerçek. Elektrikli araçların bu fiyatlarla rekabeti zor gibi görünüyor. Bununla beraber eğer petrol şirketleri doğal gaz üretimine odaklanırsa, elektrik üretiminde rüzgar ve güneş enerjisinin rekabetini de zorlaştırabilir. Yine de uzun vadede düşünüldüğünde eski petrol fiyatları geri dönecek ve temiz enerjinin getirileri ile son dönemdeki giderek artan rekabetçiliği düşünüldüğünde, şüphesiz yeni projelere ihtiyaç duyulacaktır.

Yenilenebilir enerji kısa vadede acı çekecek gibi görünüyor. Ancak petrol fiyatındaki çöküş, enerji kaynaklarımızı mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çeşitlendirmemiz ve temiz enerji geçişi için bir dönüm noktası olarak hizmet edebilir.

Kaynakça:

https://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/Is-The-Oil-Price-Crash-Good-For-Renewable-Energy.html

https://www.forbes.com/sites/uhenergy/2020/03/13/what-does-the-oil-price-crisis-mean-for-the-energy-transition/#6fd5c4bc5f44

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler