Enerji Aktüel

Eylül İklim Hareketi Zirvesi

6 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

İklim değişikliği hem gezegenimiz hem de insanlık açısından hayati etkiler gösterirken, ülkeler ve kurumlar sorumluluk almaları gerektiğini fark ediyor. Yenilenebilir enerji ve iklim, dünyanın en acil ve kritik gündemini oluşturuyor.

Eylül İklim Hareketi Zirvesi

İklim değişikliği bakımından dünyada büyük yankı uyandıran olaylar yaşandı. Dünyamızın akciğerleri olarak bilinen Amazon Ormanları'nda çıkan yangın, bilim dünyasının en acil gündemini oluşturan karbon emisyonu ve küresel ısınma meselesi, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump'ın 2015'te imzalanan Paris İklim Antlaşması'nı bozmakla ilgili söylem ve demeçleri bu hareketlililiğin zirve noktalarını oluşturuyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gueterres yönetiminde, 23 Eylül'de gerçekleşen zirvede, 2030 yılında küresel ısınmanın 1,5 derece sınırında tutulması için somut eylem planının açıklanması ve Greta Thunberg öncülüğünde başlayan iklim grevinin dünyanın dört bir yerine yayılması, bu hareketliliğin net çıktıları olarak karşımıza çıktı.

İklim Zirvesi Nedir?

shutterstock_717645178Yeryüzünün sıcaklığı, 1850'li yıllardan bu yana 0,85 derecelik bir artış gösterdi. Daha önceki yıllarla kıyaslandığında bu artış, yaşadığımız sıradışı durumun sorgunlanmasını zorunlu hale getiriyor. Bilim insanları bu konuda en büyük etken olarak sera gazı salınımını gösteriyor. 19. yüzyılda başlayan ve giderek fosil yakıtlara bağımlı hale gelen sanayi ise, sera gazı salınımının birincil sorumlusu olarak karşımıza çıkıyor. Güncel duruma bakıldığında iklim, dünyanın geleceği bakımından en önemli konulardan birisi haline geldi. Konunun anlaşılıp adım atılması konusunda ise en büyük görev sanayi devlerine düşüyor. Birleşmiş Milletler öncülüğünde gerçekleşen zirvenin, kararlı adımlara duyulan yakıcı ihtiyacın bir sonucu olduğu söylenebilir.

İklim Zirvesi’nde Neler Yapıldı?

shutterstock_122042254Paris İklim Antlaşması'nda iklim değişikliği için harekete geçeceğini taahhüt eden ülkelerin, 2020 yılında bunları yerine getirmesi gerekiyor. Hükumetler, iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin toplandığı zirvede, katılımcılar küresel çaptaki bu ciddi soruna dikkat çekmek ve somut adımlar atmak üzere çalışmalar gerçekleştirildi.

Örneğin Almanya, 2018 yılında elektrik üretiminin %40,4'ünü yenilenebilir kaynaklarla üretti. Zirvede konuşan Merkel, ülkesinin iklim değişikliğiyle mücadele için harcadığı fonun büyütüleceğini duyurdu.

Hedeflenen Metotlar Neler?

shutterstock_751358878

İklim değişikliğini için atılacak en önemli adımlardan birisi, şüphesiz fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek. Artan enerji ihtiyacına fosil yakıtlarla yanıt vermek, karbon emisyonunu artırarak gezegenin geleceğini tehdit ediyor. Ülkelerin ve sanayi şirketlerinin, alternatif arayışlarını yenilenebilir enerjiye yoğunlaştırmaları büyük önem taşıyor. Güneş, rüzgar, biyoenerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, atık enerjinin geri dönüşümünü bir üretim standardı haline getirmek, fosil yakıtlara olan talebin azalmasını sağlayacaktır. Elektrik enerjisini lokal hale getirerek dağıtımda yaşanan kaybı minimuma indiren dağıtık enerji ise yenilenebilir enerji anlayışına geçişte önemli bir basamak olarak karşımıza çıkıyor.

Kaynaklar:

https://www.climatechangenews.com/2019/09/23/un-climate-action-summit-live/

https://tr.euronews.com/2019/09/24/canli-birlesmis-milletler-iklim-zirvesi-nde-yasanan-gelismeler

http://bianet.org/bianet/iklim-krizi/213332-bm-zirvesinde-gundem-iklim-krizi

 

 

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler