Enerji Aktüel

Biyorafineri Nedir?

4 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Biyolojik kökenli ham maddelerin işlenerek ısı, elektrik, yakıt gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin sağlandığı dönüşüm süreçlerine biyorafineri denir. Bir diğer şekilde, yenilenebilir kaynak olan biyokütleden, farklı yöntemler ve süreçler kullanılarak enerji, yakıt ve kimyasal malzeme üretmek diye tanımlanabilir.

Biyorafinerinin Önemi Nedir?

shutterstock_1408636658Günümüz dünyasında enerji üretimi denince ilk akla gelen sorun, küresel ısınma, temelde çeşitli süreçler sonucunda çevreye saçılan sera gazlarından ve bu gazların emisyonlarından kaynaklanır. Karbondioksit başta olmak üzere diğer zararlı gazların atmosfere salınmaması, küresel ısınmayı azaltır. Yağlı tohumlar, şeker tohumları, organik atıklar gibi ticari değeri olmayan ham maddelerden enerji üretmek enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor. Ayrıca çevre dostu olduğundan, sürekli olarak iyileştirilen ve üzerinde çalışmalar yapılan enerji süreçlerinden biri.

Biyorafinerilerin Avantajları Nelerdir?

shutterstock_1168710037Her üretim sürecinde olduğu gibi, enerji üretiminde de çevreye zarar veren ürün ve atıklar ortaya çıkar.. Biyorafineri işlemleri sonucunda oluşan atıklar, eğer doğru yöntem uygulanırsa çevreye zarar vermeden parçalanır.Enerji tüketimi, üretiminden fazla olan her ülke, bu açığı dışarıdan enerji temin ederek kapatma eğilimindedir. Bu nedenle alanda yapılan çalışmaların ve enerji üretiminin ülkeyi kalkındırıcı bir etki gösterdiğini söylemek mümkün.

Ayrıca biyokütle sektörünün tarımsal ve kırsal kalkınma ve yeni iş kolları yaratma potansiyeli ise gün geçtikçe artıyor.

Biyorafineri Ürünleri Nelerdir?

shutterstock_1557730406Mürekkepler, boya ve kaplamalar, temizlik malzemeleri, yapıştırıcılar, polimer ve yapı malzemeleri, kompozit malzemeler, lifler, kağıt ve ambalaj gibi biyomalzemeler üretilebilir. Yanı sıra oluşan gaz, katı ve sıvı yakıtlardan biyoyakıt elde edilir. Yüzey tutucular, ara kimyasallar, yağlama yağları ve aktif karbon gibi biyokimyasallar yapılabilir.

 

 

Kaynakça

-Clark,J., Budarin,V., Deswarte,F., v. dğr, Green chemistry and the biorefinery: a partnership for a sustainable future, UK: University of York, s.10, 2006.

 

 

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler