En Çok Merak Edilenler

Elektrik Enerjisi Nasıl Dağıtılır?

5 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Elektrik enerjisi çeşitli yöntemlerle üretiliyor. Peki üretilen bu enerji evlerimize, ofislerimize kadar nasıl geliyor? Gelin birlikte okuyalım…

Elektrik enerjisi üretildi. Ya sonra?

Öncelikle tüketicilere elektriğin ulaştırılması için bir aktarım sistemine ve bu aktarımın sürekli hâle getirilmesine ihtiyaç var. Bu sürekli sistemi oluşturmak için ihtiyaç duyulan başlıca araçlardan bazıları ise trafo, direk, tel, izolatör, parafudur. Üretilen elektriğin tüketicilere ulaştırılması, bu araçların düzgün bir şekilde kurulması ve bu cihazların sağlıklı bir şekilde çalışması ile mümkün kılınıyor. Elektrik aslında “depolanamayan” bir enerji. Bu yüzden üretilmesinin hemen ardından kullanıcıya aktarılması gerekiyor. Bu durum ise üretim ve tüketimin arasında bir dengenin oluşması gerektiği anlamına geliyor. Öte yandan elektrik enerjisinin tüketim miktarı bölgelere, mevsimlere hatta saatlere göre büyük farklılıklar gösterebiliyor.

Enterkonnekte Sistemler

Enterkonnekte sistem, iki veya daha fazla şebeke arasında bağlantı sağlayan elektriksel bir sistem. Bölgeler arası veya uluslararası olarak çalışabiliyor. Elektriğin iletimi, taşınması gibi süreçlerde kârlılık sağlıyor. Aynı zamanda elektrik enerjisinin üretimi ve tüketimi üzerindeki değişimleri dengelemeye yarıyor.

Enterkonnekte sistemlerde, o bölgedeki bütün elektrik üretim ve tüketim araçları büyük küçük ayrım yapılmaksızın sisteme dâhil ediliyor. Elektriğin iletim işlemi, gerilimin gücüne bağlı olarak taşıma iletim kapasitesi değişen elektrik hatlarının yardımı ile birlikte sağlanıyor. Gerilim arttığında iletim işlemindeki maliyet ciddi oranlarda azalıyor, enerji kaybı gerilim miktarı ile ters orantılı bir şekilde oluyor.

Santrallerde üretimi yapılan elektrik enerjisi, teller yardımıyla en yakındaki ünite transformatörlere iletiliyor. Transformatörler ise gelen elektrik enerjisinin voltajını 380 kilovata kadar yükseltiyor ve bu şekilde elektrik akımı mümkün olduğunca uzak noktalara taşınmak için uygun bir hâle geliyor. Yüksek gerilim hatları, bu voltajı yüksek elektriği çok uzak noktalara taşıyor. Voltaj azaltıcı transformatörler yardımıyla da bu yüksek voltajlı elektrik enerjisi, kullanıcının ihtiyacına göre aşama aşama düşürülerek dağıtılıyor.

Ve elektrik bize ulaşıyor…

Elektrik bu aşamalardan geçtikten sonra yerleşim noktalarına, yani bizlere ulaşmaya başlıyor. Ancak evlerimize gelmeden önce ilk olarak dağıtım transformatörlerine giriyor. Buralarda da 34.5 kilovatlık enerji bir miktar daha düşürülerek 0.4 kilovata getiriliyor.

Yukarıda bahsettiğimiz dağıtım şekli elektriğin büyük üretim santrallerinden bize gelişinin hikâyesi. Dağıtık enerji üretiminin dağıtılması için ise diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

KAYNAKLAR:

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/elektrik-enerjisinin-%C3%BCretilmesi-ve-da%C4%9F%C4%B1t%C4%B1lmas%C4%B1-santraller.20188/

http://www.yardimcikaynaklar.com/elektrik-elektrik-santralinden-evlerimize-nasil-ulastirilir/

 

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler