Dağıtık Enerji

Lisanssız Elektrik Üretimi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

5 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

2011 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) bir yönetmelik yayınladı. Buna göre, tüketicilerin ve firmaların elektrik ihtiyaçlarının elektriği tükettikleri noktaya en yakın üretim tesislerinden karşılanması lisanssız elektrik üretimi kapsamına giriyor. Lisanssız elektrik üretimi ayrıca, küçük ölçekli üretim tesislerinin ülke ekonomisine kazandırılması, etkin kullanımının sağlanması amacıyla lisans alma ile şirket kurma yükümlülüğünü kaldıran; elektrik enerjisi üretebilecek gerçek veya tüzel kişilere uygulanacak usul ve esasların belirlenmesi için gerçekleştirilen bir çalışmadır.

Bununla birlikte gerçek ya da tüzel kişilere kendi enerjilerini üretebilmek için olanak sağlayan birçok yasal düzenlemeler gerçekleştiriliyor. Bu düzenlemeler ise sadece Türkiye’ye özgü.

Lisanssız Elektrik Üretiminin Özellikleri Nedir?

Lisanssız elektrik üretimi 1 MW altı kurulu güce sahip uygulamaları kapsar. Elektrik mahsuplaşma esaslarına, yani belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleşen üretim ve tüketimin birbirinden düşülmesi sonucu kWh cinsinden net üretim veya net tüketim değerinin bulunması işlemine uygun olarak şebekeye verilebilir. Lisanssız projelerde devletin alım garantisi 10 yıl olup, durumlar 10 yıl sonraki piyasa koşullarına göre yeniden gözden geçirilir. Güneş ölçüm zorunluluğuysa bulunmaz.

Lisanssız Elektrik Üretimi için Yapılan Düzenlemelerin Amacı Nedir? 

Lisanssız elektrik üretimi hakkında yapılan düzenlemelerin ilk amacı yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını ve verimliliğini artırmak. Ayrıca lisanssız üretim uygulamalarının elektrik enerjisinin teknik kalitesine ve arz güvenliğine katkıda bulunması da öngörülen bir başka konu. Bu doğrultuda Lisanssız elektrik üretebilmek için ilk şart elektrik abonesi olmaktan geçiyor. Eğer aboneliğiniz yoksa bu haktan faydalanmanız mümkün olmaz. Lisanssız elektrik üretimi için tesisin kurulacağı bölgedeki dağıtım şirketi ya da OSB’ye başvurmanız gerekir.

Elektrik üretimi için gerekli olan belgeler neler? 

  1. Üretim için kurulacağı yerin tapu belgesi. 
  2. 2. Elektrik üretimi yapılacak yer eğer kira ise kira kontratı sunulması, 
  3. Tek Hat Şeması olan tesisin teknik özelliklerini belirten belge, 
  4. Başvuru ücretinin yatırıldığına dair dekont,
  5. Başvurusu kabul edilenler için, dağıtım şirketi tarafından yazı gelmesine istinaden 180 gün içinde gerekli işlemlerin tamamlanarak dağıtım şirketine onaylatılması.

 

Bu işlemleri gerçekleştirdiğiniz takdirde belirli bir onay sürecinin ardından lisanssız üretim için her şey hazır oluyor.

 

Kaynaklar:

https://www.epdk.org.tr/Detay/Icerik/3-0-92/elektriklisanssiz-uretim

https://www.enerjiportali.com/yeni-lisanssiz-elektrik-uretim-yonetmeligi-ne-getirdi/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler