Dağıtık Enerji

Elektriğin Gelişimi ve Gelecekteki Kullanımı

4 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

İnsanlığın kaderini değiştiren elektrik, sürekli pozitif dönüşüme uğrayan bir bilim dalı... Edison ve Tesla arasındaki elektrik savaşlarıyla başladığı bilinen bu hikayenin geçmişi aslında çok daha eskilere dayanıyor. Peki, elektrik nereden geldi, nereye gidiyor?

Elektrik kavramını ilk olarak bilim adamı William Gilbert’ın 17. yy’da ele aldığı biliniyor. 18. yy’da ise artı ve eksi kutuplar, bunların arasındaki ilişkiler, sürtünme kuvvetiyle elektriklenme gibi konu başlıkları sıklıkla dile getirilmeye başlandı.

Bunun yanı sıra paratoneri bulan Benjamin Franklin, yıldırım ile elektrik arasındaki bağlantıyı yine 18. yy’da yaptığı uçurtma deneyiyle keşfetti. Aynı zamanda elektrik yüklerinin pozitif ve negatif olarak adlandırılmasının mucidi de olan Franklin, adını bilim tarihine altın harflerle yazdırdı.

1700’lü yıllar elektrik bilimi açısından çok verimli geçti. Stephan Gray metallerin iletkenliğini, Coulomb burulmalı tartı cihazını buldu. Bu mucitlerin önünü açanlar ise Henry Cavendish gibi bilim insanları ve yapılan deneyler oldu. Bu arada Stephen Gray’in iletim konusunda yaptığı deneyler de Dufay tarafından tescillendi ve sadece metallerin değil birçok cismin elektriklenebileceği ortaya çıkarıldı.

Yıllar ilerledikçe geçmiş dönemlerde elde edilen bilgilerin ışığında transistör bulundu ve devrim yaratan bilgisayarlar gündemin ilk sıralarına oturdu. Ardından 50’li yılların başında Rusya’da faaliyete geçen ilk nükleer santral, chip teknolojileri, mikroişlemciler geldi.

Türkiye’de ise çalışmalar II. Abdülhamid döneminden itibaren hep sürdü. Silahtarağa ve Çatalağzı Termik Santrali, Seyhan Barajı gibi imza projelerle elektrik üretimi devam etti.

Elektriğin gelecekteki kullanımı nasıl olacak?

Enerji yasaları sabit kalsa da, geçen yıllar ve gelişen teknolojiyle birlikte keşifler artıyor ve bu da beraberinde kullanım alternatiflerinin çoğalmasını sağlıyor. Dünya Ekonomi Forumu’nun “Elektriğin Geleceği: Şebekenin sınırlarını dönüştüren yeni teknolojiler” raporuna göre üç gelişme nedeniyle yapısal değişiklikler yaşanabilir.

Bunlardan ilki, ulaşım ve ısıtma gibi ölçeği oldukça fazla olan sektörlerin elektrik ihtiyacının hızla artması. İkincisi, maliyetleri net bir şekilde düşürmenin gereği olarak yönelinen dağıtılmış üretim. Sonuncusu ise şebeke ve sayaç teknolojilerinin akıllı hale gelmesi, yani dijitalleşmesi olarak açıklanıyor.

Dolayısıyla elektriğin geleceği de diğer birçok enerji kaynağında olduğu gibi sürdürülebilir olmaktan geçiyor. İnovasyona önem vermek, uyum süreçlerini iyileştirmek elektriği uzun vadede ileriye götürecek hamleler olarak ifade ediliyor.

 

Kaynaklar:

http://www.tenva.org/elektrigin-gelecegi-gecmisinden-farkli-olacak/

http://www.elektrikrehberiniz.com/elektrik/elektrigin-tarihcesi-5062/

https://www.enerji.gov.tr/tr-TR/Bakanlik-Haberleri/Elektrik-Perakende-Satis-Sektorunun-Gelecegi-Sempozyumu-

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler