4 Dakika Okuma
Dünya hızla gelişirken bu değişime içinde yaşadığımız şehirler de ayak uyduruyor. Ayak uyduran veya bu konuda belirgin girişimlerde bulunan şehirlere ise “akıllı şehir” deniyor. Peki, akıllı şehir tam olarak nedir?
Akıllı şehir öncelikle veri toplar. Veri toplamak için de fiziksel ortam ile endüstriyel amaçlı elektrik/elektronik cihazları birbirine bağlayan algılayıcıları kullanır. Ardından bu verileri, varlıkları ve kaynakları verimli bir şekilde yönetmek için değerlendirir. Teknik açıdan akıllı şehirleri bu döngüde işleyen kentsel alanlar olarak tanımlayabiliriz.
Günümüzde, gelişmiş ülkelerin bazılarında kentin dokusunu bozmadan yavaş yavaş akıllı şehir sistemine geçiş yapılıyor. Akıllı şehir ifadesinin kavramsallaştırılması, şehirlerin gelişim düzeyine, değişim ve reform yapmaya ne kadar istekli olduğuna, şehir sakinlerinin kaynak ve isteklerine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.
Akıllı Şehirlerin Temel Taşları
Akıllı şehir projelerini sistemli ve cazip kılan teknolojik temel taşları bulunuyor. Başlıca üç teknolojik temel taşı ise IoT sensörleri, bağlantı altyapısı ve veriler. IoT sensörler, bağlantı altyapısına bağlı olup veri sağlayan herhangi bir cihaz tarafından temsil ediliyor. Sürdürülebilirliği mümkün kılabilen bu temel yapı taşları ile oluşan akıllı sistem, şehirlerdeki hayati alanlarda işe yarıyor. Bu alanlardan bazıları, akıllı atık, akıllı otopark yönetimi, akıllı bina otomasyon yönetimi, akıllı kamu ve emniyet sistemleri olarak sınıflandırılabilir.
Akıllı Şehirlerin Hedefi
Elbette bu kadar uğraş ve çabanın hedefleri de olmazsa olmaz. Akıllı şehirlerin hedef ve amaçlarını şu başlıklar altında toplayabiliriz:
-İşletmelerin, yatırımcıların, turistlerin ve vatandaşların ilgisini çekerek hem bireysel hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak,
-Gündelik yaşamda ve özel etkinliklerde kamu güvenliğini artırmanın yanı sıra acil durumlara ve felaketlere karşı en etkin şekilde hazırlanmak,
-Şehrin imajını ve itibarını sürekli olarak iyileştirmek,
-Çevresel etkiye büyük önem vererek şehrin gelişimine katkıda bulunmak,
-Kamu kaynaklarının kullanımını optimize etmek ve vatandaşa yüksek düzeyde hizmet sunmak,
-Vatandaşların, çalışanların ve turistlerin şehirde yayan, bisikletle, araçla veya toplu taşımayla hareket etmelerini kolaylaştırmak,
-Ve en nihai hedefe gelecek olursak; o şehri daha yaşanılabilir kılmak.
Kaynaklar:
https://digitalage.com.tr/akilli-sehir-smart-city-vizyonuna-dogru/
https://interestingengineering.com/connected-vehicles-in-smart-cities-the-future-of-transportation
İlginizi çekebilecekler diğer içerikler
Temiz, güvenilir, yenilenebilir, sürdürülebilir… Bir elektrikten beklentimiz eskiden bu kadar “çevreci” değildi belki ama…
6 Dakika Okuma
7 Dakika Okuma
8 Dakika Okuma
6 Dakika Okuma
5 Dakika Okuma
9 Dakika Okuma
6 Dakika Okuma
7 Dakika Okuma
13 Dakika Okuma