Enerjinin Geleceği

Süper İletken Rüzgar Türbini Denemeleri

5 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Rüzgar Türbini Nedir?

Rüzgarlar yüksek basınçtan, alçak basınca doğru akar ve kinetik enerji taşır. Rüzgar türbinleri de kinetik enerjiyi mekanik enerjiye, ardından elektrik enerjisine çevirir. Bir rüzgar türbini genel olarak kule, kanatlar, dişli kutusu ve jeneratörden oluşur. Rüzgârın kinetik enerjisi türbinler ile mekanik enerjiye çevrilir. Rüzgar türbinlerinin bağlı olduğu mil, jeneratör içerisinde döner manyetik alan oluşmasını sağlar, ve elektrik üretilmiş olur.

Süper İletken Nedir?

İletken maddeler, üzerinden geçen akıma karşı direnç oluşturur; bu da kayıplara yol açar. Süper iletkenlerde ise sıcaklık, maddenin kritik sıcaklığın altına indiğinde direnç değeri sıfır olur. Peki, süper iletken bir rüzgar türbini olur mu? Bu konu ile ilgili bir habere göz atalım:

Süper İletken Rüzgar Türbini İlk Testi Geçti

Danimarka menşeili şirketler birliği olan EcoSwing, süper iletken jeneratörü olan tam boyutlu bir türbin üretti. “Süper İletken Bilim ve Teknoloji” dergisinde yayınladıkları makaleye göre jeneratör beklentilerin üzerine çıktı.

EcoSwing takımı baryum-bakır-oksit (ReBCO) kullanarak “yüksek sıcaklık süper iletken” jeneratörleri üzerinde duruyor. Makalede 10-30 bar basınçlı helyum kullanılan Gifford-McMahon

(GM) soğutucuları ile soğutmayı sağladıklarını anlatmaktalar. Bu soğutucular MR cihazlarında kullanılmaktadır.

Şematik tam ölçekli test cihazı: (1) Çelik üst kabuk; (2) Radyasyon kalkanı; (3) Alüminyum masa; (4) Kryojenik; (5) Akım besleme; (6) Bobin ve demir plakalar; (7) Alt çelik kabuk; (8) Turbomoleküler pompa

Makale sorumlusu Twente Üniversitesi’nden Anne Bergen yaptığı açıklamada "jeneratör kurulduğunda, türbin 650 saatten fazla şebeke çalışması da dahil olmak üzere hedeflenen güç aralığına ulaştı. Bu değişken hızlar, ızgara hataları, elektromanyetik harmonikler ve titreşimler gibi bir operasyonel ortamın tüm unsurları ile süperiletken jeneratör teknolojisinin uyumluluğunu gösterir" demiştir.

Proje, pek çok önemli ilerleme daha kaydetti. Yüksek sıcaklıkta süper iletken bobin üretiminin, sadece uzman laboratuvarlarla sınırlı olmadığını gösterdi. Bilimden sanayiye başarılı bir teknoloji transferi oluşturduğunu gösterdi. Yine bu jeneratör endüstriyel bir ortamda monte edildi. Demek ki bu parçalar laboratuvar dışında standart bir ortamda üretilebilirler.

Kaynakça:

https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6668/ab48d6

https://www.theengineer.co.uk/superconducting-wind-turbine-passes-first-test/

https://www.energy.gov/eere/wind/inside-wind-turbine

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler