Enerjinin Geleceği

Koronavirüs Salgını Enerji Sektörünü Nasıl Etkiliyor?

8 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Yeni Koronavirüs (Covid-19) Pandemisi, ekonomide ve sağlıkta bu zamana kadar görülmemiş bir küresel kriz yarattı. Dünyadaki her endüstri, Covid-19 Pandemisi’nden kaynaklanan tehlikeler ve aksaklıklar ile karşı karşıya. Yalnız bu endüstrilerin hepsi ışıkları açık tutmakla görevli değil.

Çin Ulusal İstatistik bürosunun yayınladığı rapora göre, 23 Ocak'ta başlayan ve mart ayıyla beraber rahatlatılmaya başlanan karantina uygulaması, iki aylık dönemin 27 gününü etkiledi. Bu dönem içerisinde; çimento talebinin yüzde 30, imalatın yüzde 40, gayrimenkul satışlarının yüzde 40, inşaatın yüzde 44 oranında ve enerji talebinin ise yüzde 16'ya yakın düştüğü gözleniyor.

Dolayısıyla enerji sektörü de, modern yaşamın sağlayıcısı olarak bu krizden fazlaca etkileniyor.

Dünya’da Enerji Sektörünün Durumu

İtalya,vatandaşlarına sokağa çıkmayı yasaklarken ve çoğu işletmeyi kapattıktan sonra enerji talebinde haftada 8.1 oranında bir düşüş gördü. Güç talebi yıllık bazda yüzde 7.3 düştü.

Dijital enerji çözümleri sağlayıcısı Lumenaza'nın CEO'su Christian Chudoba, Power Technology'ye “Alman enerji endüstrisi iyi başa çıkıyor, ancak endüstriyel üretimde bir düşüş görüyoruz. Bu, Lumenaza'yı veya dijital enerji çözümleri sunan diğer şirketleri etkilemez. Zaten uzaktan çalışmaya alıştık ve yeni çözümler geliştirmeye devam ediyoruz.” dedi.

Fransız şebeke operatörü RTE ise, nükleer kullanılabilirliğin 2015-2019 ortalamasının 3,6 GW altında kalmasını ve nükleer talebin düşmesini öngörüyor. Uluslararası enerji ve nükleer politika analisti Mycle Schneider bu verilerin, Covid-19’un nükleer sektöre getirdiği daha büyük bir sorunun belirtileri olduğunu söylüyor ve şöyle ekliyor, " Covid-19 tüm enerji sektörünün ötesinde, hassas stratejik bir altyapı üzerinde benzeri görülmemiş bir tehdit oluşturuyor.

İngiltere’de de düşen enerji talebi karantina süreciyle beraber benzer bir sürece girdi. Başbakan Boris Johnson’ın karantina duyurusundan sonra elektrik talebinde %5-10 oranında bir düşüş yaşandı. Mart ayı için düşen bu oran en son 1975 yılında görülüyor. Bu rakamlar, virüs önlemleri ile insanların rutinlerini nasıl değiştirdiğinin de bir başka göstergesi. İngiltere Nisan ayı için elektrik taleplerinin 1960 yılı dönemindeki kadar düşük olması öngörülüyor.

Şimdiye kadar, Kuzey Amerika kamu hizmetleri, Çin'in sıkı karantinası sırasında veya şu anda Avrupa ülkelerine isabet eden güç talebi düşüşlerini henüz görmedi. Ancak, Wood Mackenzie’densalı günü yapılan bir güncellemeye göre, yakında benzer etkileri görmeye başlayacaklar.

Greentech Media editörü Julia Pyper bir yazısında, bütün dünyada yaşanan bu genel ekonomik durağanlığın ve taleplerdeki düşüşün, hava kirliliği ve sera gazı emisyonlarının düşük seviyelerde görülmesiyle beraber, Çin’in virüse tepkisinin geçici olarak ülkenin CO2 emisyonlarının dörtte birini sildiğini belirtirken ekliyor:

“Bu çevresel iyileştirmelerin kısa ömürlü olması muhtemeldir. COVİD-19, yenilenebilir enerji ve diğer temiz enerji teknolojileri de dahil olmak üzere küresel tedarik zincirlerini bozdu. Tesla, Kaliforniya ve New York'taki fabrikalarını kapattı. Ve dünyanın en büyük ikinci rüzgar türbini üreticisi Siemens Gamesa, ikinci bir tesisi kapattı. Virüs, seyahat yasakları ve bakım gecikmeleri nedeniyle rüzgar ve güneş çiftliklerini çalıştırmayı da zorlaştırabilir.”

Yenilenebilir enerji sektöründe ise endişeler, üretimin önemli ölçüde yavaşlamasına sebep olan küresel tedarik zinciri etrafında dönüyor.

shutterstock_716678662Rüzgar ve Güneş Endüstrisi de Krizden Etkilenenlerden

Çin’den gelen güneş paneli sevkiyatı durduğu için, geciken projeler güneş enerjisi sektörü için endişe verici. SolarPower Avrupa sözcüsü, Avrupa’nın arz güvenliğini artırmak için yerel üretim tesislerini gündeme getiriyor.

Wood Mackenzie'nin küresel rüzgar enerjisi araştırma Başkanı ve en son raporun baş yazarı Dan Shreve,” koronavirüsün etkisi küresel rüzgar endüstrisi için en üst düzeyde ve pazarın bu zamana kadar görmediği bir krizi gündeme taşıyor" dedi.

Koronavirüs gündemiyle beraber hükümetler haklı olarak halk sağlığına odaklanmış durumdalar. Ancak piyasalardaki bu hızlı değişimle beraber elektrik güvenliği konusunda da önlemler almaları hayati önem taşıyor. Bu tür olağanüstü zamanlar birçok şey olmadan yönetilebilir ama elektrik olmadan bütün sistemin işleyişinin sekteye uğrayacağı gerçeğini de düşünmek gerekiyor.

Kaynaklar:

https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/the-implications-of-the-coronavirus-crisis-on-the-global-energy-sector-and-the-environment/

https://www.greentechmedia.com/articles/read/us-utility-sector-braces-for-coronavirus-impact

https://www.greentechmedia.com/articles/read/coronavirus-impacts-trims-global-wind-demand-by-4.9gw

https://www.power-technology.com/features/impact-covid-19-power-sector/

https://www.weforum.org/agenda/2020/04/we-analysed-electricity-demand-and-found-coronavirus-has-turned-weekdays-into-weekends

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler