Enerjinin Geleceği

Fabrikalar Kendi Enerjilerini Üretebilir Mi?

5 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Yükselen Maliyetler

Fabrikaların en fazla giderleri enerji kategorisinde gerçekleşiyor. Birçok fabrika iş gücünün yanında enerjiye harcadığı maliyetten şikayetçi durumda. Bu yüzden birçoğu enerjiyi ucuza getirmek için pek çok plan ve sistem geliştiriyor. Yenilenebilir enerjinin popülerleşmesiyle, özellikle güneş enerjisiyle elektrik üretme fikri kulağa mantıklı gelmeye başladı.

Çatı Ges Uygulamaları

Pek çok ülkede üretimde kullanılan elektriğin güneşten elde edilmesinin ardından Türkiye’de de fotovoltaik sistemlere yatırım yapılmaya başlandı. Elektriğin güneş panelleriyle üretimi yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Yeni yasal düzenleme sayesinde elektrik enerjisinin satışının da devlet garantisi altına alınmasıyla, özellikle geniş bir çatı sistemine ve araziye sahip olan fabrikalar, çatı uygulamalarına geçiyor. Bu uygulamalar sayesinde hem kendi enerji maliyetlerini düşürüyor hem de enerji satarak ek gelir elde edebiliyorlar.

Özellikle elektrik faturası yüksek gelen fabrikalar için bu uygulamalar büyük bir fırsat niteliğinde. Güneş’ten fayda sağlanabilen saatlerde üretilen elektriğin direkt kullanılmasıyla, elektrik faturalarında büyük bir düşüş söz konusu. 24 saat çalışan fabrikalar da farklı depolama sistemleri sayesinde güneş enerjisinden dönüştürülen elektriği kesintisiz hale getirebiliyor. Ülkemizde henüz çok yaygın olmasa da, dünyada elektriğini Güneş’ten üretip, ihtiyacının tamamını karşılayan fabrikalar ve ofisler mevcut.

Çatılara taktırılan güneş panellerinin boyutları ve kapasitesi ne kadar artarsa, sağlanabilen enerji de bir o kadar hesaplı ve edilen tasarruf bir o kadar fazla oluyor. Bu da maliyetleri yüksek fabrikalar için büyük bir avantaja dönüşüyor.

Dünyada Örnek: Almanya’daki Enfa Widmann-Enerji Fabrikası

Almanya’da faaliyet gösteren ve en büyük enerji firmalarından biri olan Enfa Widmann-Enerji Fabrikası, kendi enerjisini üreten yenilikçi fabrikaların başında geliyor. Enfa Widmann, tüm ihtiyaçlarını %100 yenilenebilir enerji ile karşılayan ofis ve üretim binası olarak tüm dünyada dikkat çekiyor. Yaklaşık olarak 600 m² ofis alanı ile 350 m² üretim ve depolama alanı bulunan fabrikada, elektrik üretim maliyetleri 10 cent / kWh. Fabrika ısıtma, soğutma, elektrik ve elektromobilite için sadece yenilenebilir enerji kullanıyor.

Fabrikanın kurulu çeşitli enerji üretim teknolojileri ise bu şekilde:

Biyogaz: 40 KW elektrik, 80 kW termal

Elektromobilite: Şarj yönetimine sahip 3 benzin istasyonu

Fotovoltaik cephe: 68 kWp

Fotovoltaik düz çatı: 44 kWp

Pil saklama: 400 kWh

Enerji yönetimi: Hava tahmini, kapatma tüketicileri, 1000’den fazla veri noktası

Isı pompası: 3-33 KW’lık elektrik üretimi

 

Kaynaklar:

http://www.minerji.com/bir-fabrika-tum-enerjisini-kendisi-uretebilir-mi/

https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/fabrikanin-elektrik-enerjisi-gunesten-108327.html

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler