Enerjinin Geleceği

Elektrikli Araçlar İçin Daha Gelişmiş Aküler

6 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Günümüzde çevreye verilen zararın minimum seviyeye indirilmesi için fosil yakıt tüketmeyen, elektrik enerjisiyle çalışan arabaların üretimine ağırlık verilmiştir. Araç motoru çalışır durumda iken bile aracın hareket etmesini sağlayacak elektrik enerjisini kendisi üretebilen, kısa sürede şarj olabilen, çevre dostu otomobiller sayesinde hem yakıt tüketiminden tasarruf sağlanır hem de çevre koşullarına zarar verilmesi önlenir.

1-Elektrikli Araç Tasarımı

Elektrikli araba, çalışma enerjisini elektrik motorundan, elektrik motorunun çalışması için gerekli enerjiyi ise üzerindeki batarya sisteminden alan bir taşıt cinsidir.

 Araç modelleri; 

-Hibrit

-Şarj edilebilir hibrit

-Menzil artırıcılı

-Tam elektrikli

Elektrikli araçlarda bataryalar şebekeden şarj edilir ve elektrik enerjisi aküde depolanır. Aküde depolanan enerji, elektrik motorunun hareketini sağlar. Günümüzde başlıca iki elektrik makina türü bulunmaktadır. Bunlar Asenkron Makine ve Fırçasız Doğru Akım Makineleridir. Günümüzde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de elektrikli araç tasarımının yapıldığı görülmektedir.

2-Elektrikli Araç Akü Sistemi

Akü maliyeti, şarj hızı ve menzili elektrikli araçların en önemli parametreleridir. Teknolojik gelişmelerle, özellikle içten yanmalı motor (İYM) ve elektrik motorunun beraber kullanıldığı hibrit elektrikli araç modellerinin (HEA) üretilmesinde önemli artışlar olmuştur.

Elektrikli araçlarda kullanılan akü türleri;  Nikel-Demir akü, Kurşun-Asit akü, Nikel-Kadminyum akü, Lityum-Polimer akü, Sodyum-Sülfür akü ve Alüminyum-Hava ile Çinko-Hava cinsinden elde edilen bataryalardan oluşur. Aküler yaklaşık 160 yıldır kullanılmaktadır. Ancak elektrikli araçlarla ilgili ideal olabilecek bir akü çeşidi henüz üretilememiştir.

Akünün performans seviyesi şu özelliklere göre belirlenebilir:

-Nominal voltaj değeri ve enerji yoğunluğu,

-Özgül enerji ile özgül güç,

-Akünün çalışma sıcaklığı,

-Deşarj ve şarj oranı,

-Şarj edilme süresi,

3- Elektrikli Araba Aküsü Nasıl Yapılır?

Elektrikli araçlarda akü araç içi ve dışında şarj edebilme özelliğine sahiptir. Genel olarak elektrikli araçlarda kurşun asit teknolojisi, lityum iyon, nikel, metal hidrür gibi akü teknolojilerinin kullanıldığı görülmektedir.

Elektrikli araçlar kullanım esnasında ihtiyaç duyduğu enerjiyi şarj sistemleri yardımıyla enerji depoladıkları akülerden sağlarlar. Otomobil firmaları elektrikli araçlara uygun uzun mesafe gidebilecek ve kısa sürede şarj olabilecek akülerle ilgili yoğun çalışma içerisindedir. Elektrikli araçların yaygın olarak kullanılmasında akü teknolojisi, akü şarj süresi, araç sürüş menzili gibi sektörü sınırlayıcı unsurlar mevcuttur. 

4-Elektrikli Araba Akü Ömrü

Elektrikli arabalarda akü şarj süresi; hızlı şarj istasyonlarında 45 dakika, normal ev prizlerinde ise 7-8 saat sürebilmektedir. Lityum iyon bataryalarının ortalama kullanım süresi 8 ile 10 yıl veya 500 ile 1.000 şarj döngüsü arasında değişebilmektedir. Batarya üreticileri genellikle 100.000 ila 160.000 kilometre arasında kilometre performansı garantisi vermektedirler.

Kaynak:

https://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/elektrikli-arac-aku-sistemleri/4398

https://www.bcg.com/documents/file36615.pdf

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler