Enerji Aktüel

İleri Enerji Depolama Teknolojileri

6 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Son yıllarda yenilenebilir enerjinin önemini daha iyi anlıyoruz ve yenilenebilir enerji yatırımlarının artması ile de üretim miktarları da gözle görülür oranda artıyor. Bu sebeplerle alınan ve satılan her ürün gibi enerjide de tüketici ve üretici arasında bir denge oluşması gerekliliği şaşırtıcı gelmiyor.  

Enerji üretim teknolojileri artış gösterirken buna paralel olarak enerji depolama sistemleri de gelişiyor. Özellikle elektrik üretim ve dağıtım şirketleri, büyük üretim tesisleri ve elektrikli araç üreticileri için depolama sistemlerinin gelişimi oldukça kritik öneme sahip. Enerjinin büyük miktarlarda depolanabilmesi imkânı, sadece enerjiyi kullanan için değil, aynı zamanda üretici için de ciddi bir esneklik sağlıyor. Bu esneklik sayesinde talep edilen enerji miktarının aynı anda üretilmesine gerek kalmıyor. Depolanan enerji bir süreliğine üretim anından farklı bir zamanda kullanılmak üzere saklanabiliyor..

Bu yazıda dört farklı enerji depolama teknolojisini inceleyeceğiz:

Volan Enerji Depolama Sistemi

Volan sisteminin enerji depolama prensibi, yüksek devir ile dönen bir rotorun sağladığı atalete dayanır. Enerjinin korunumu gereği, sistemin enerjisi düştükçe devir sayısı düşer, enerji yükseldikçe devir sayısı artar. Devir sayısı yaklaşık 75.000 devir/dakikayı bulabilir.

Volan çarklarının yapısında, çelik yerine kompozit malzeme kullanılır. Bunun temel sebebi kompozit malzemelerin dönme kuvvetlerine karşı daha fazla mukavemet gösterebilmesidir. Volan depolama sistemiyle  yaklaşık %20’lik bir enerji tasarrufu sağlamak mümkündür. Halen gelişmekte volan sistemleri ile enerji depolama yönteminde enerjiden % 20’ye kadar tasarruf sağlanmaktadır. Hibrit ve elektrikli otomobiller volan sistemlerinin kullanım alanlarına örnek olarak verilebilir.

Sıkıştırılmış  Hava ile Enerji Depolama

Bu sistemde elde edilen fazla enerji ile hava sıkıştırılarak toprak altında saklanır. Enerji geri alınmak istendiğinde yer altındaki hava türbinlere iletilir. Buradan geçen havanın sağladığı dönüş enerjisiyle jeneratörlerin elektrik üretmesi sağlanır. Sıkıştırılmış hava ise genellikle mağaralar, akiferler ve boşalmış doğal gaz alanlarında depolanır.

Akü (Batarya) Sistemi

Akü teknolojisi depolama sistemlerinin en klasiklerindendir. Ancak elektrikli araçlardaki gelişmeler nedeniyle de oldukça önemli bir role sahiptir. Bununla birlikte mobil olarak yük merkezlerinin yanına kurulabilir. Taşınabilir özelliktedir, verimlilikleri yüksektir ve yük değişimlerine hızlı tepki verebilir.

Süper-İletken Manyetik Enerji Depolama Sistemi

Bu sistemlerdeyse enerji, süper iletken tellerle sarılmış bir bobin üzerinde depolanır. Bu bobin, yerin altına kuruludur. Süper iletkenliğin sağlanması için gerekli sıcaklık soğutma sistemi ile sağlanır. Depolanmak istenen enerji bu bobine iletilir ve kullanıma hazır olarak bekletilir. Burada enerji diğer sistemlerden farklı olarak manyetik alan prensiplerine göre depolanır. DC (doğru akım) olarak depolanan enerji bir AC-DC dönüştürücü ile yeniden AC (alternatif akım) olarak çevrilir.

 

Kaynaklar:

https://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/ileri-enerji-depolama-teknolojileri/4293#ad-image-0

https://www.reytech.com.tr/blog/elektrik-depolama-teknolojileri

https://www.yenienerji.com/dosya/elektrikte-depolama-devrimi-basliyor-kacirmamak-lazim

https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/43701/mod_resource/content/0/Hafta3-%20Enerji%20depolama%20y%C3%B6ntemleri.pdf

 

 

 

 

 

 

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler