En Çok Merak Edilenler

Rüzgar Türbinleri Nedir? Bileşenleri Nelerdir?

7 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

Rüzgar türbinleri ne işe yarar diye soracak olursak cevabımız, “sahip olduğu kanat ve dişli-jeneratör sistemi aracılığı ile hava akımında - yani rüzgarda - bulunan kinetik enerjinin önce hareket sonrada elektrik enerjisine çevrilmesi” olacaktır. Rüzgar türbinleri bir çok parçadan oluşmakla beraber temel parçaları aşağıda sıralanmıştır.

  • Kule
  • Jeneratör
  • Hız dönüştürücüleri
  • Elektronik devreler
  • Kanatlar

Kanatlar: Rüzgar türbinlerinde 3 adet kanat yer alır.

Kule: Pervane ve motor aksamlarının çevreye zarar vermeyecek şekilde yerden belli bir yükseklikte ve güvenli olarak çalışmasını sağlar.

Jeneratör: Rüzgar türbinlerinde mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir.

Hız dönüştürücüleri (Dişli kutusu): Türbin muhafazası içerisinde bulunan dişlilerin, elektrik üretilebilmesi için gerekli olan hıza (1000-1800 devir/dakika) ulaşmalarını sağlarlar.

Elektronik devreler: Kontrol ünitesi, rüzgar ölçer vb. gibi sistemlerdir.

Rüzgar Türbini Çeşitleri Nelerdir ?

Rüzgar türbinleri faklı özellikleri göz önüne alınarak sınıflandırılırlar. Bu özellikler genellikle

  1. Dönme ekseni
  2. Devir sayıları
  3. Kanat sayıları
  4. Kurulum konumları
  5. Dişli özellikleri

gibi hususları kapsar. Rüzgar türbinlerinin sınıflandırılmasına ilişkin kapsamlı bir tablo aşağıda sunulmuştur.

Dörtlü Rüzgar Türbinleri Nedir ? Nasıl Çalışır ?

Danimarkalı Vestas firması dörtlü rüzgar türbinlerini (four rotor concept turbine) Danimarka’nın Roskilde bölgesinde bulunan DTU Risø Kampüsü’ne kurarak 2016 yılının Eylül ayından 2018 yılına kadar yaklaşık iki yıl boyunca ilk defa test etti. İsminden de anlaşılacağı üzere bu tasarım bildiğimiz bir 3 kanatlı rüzgar türbini yerine her biri üç kanattan oluşan toplamda 12 kanatlı dört rüzgar türbini kullanımı mantığına dayanmaktadır. Dört türbinin eş zamanlama hususu göz ardı edilirse sistemin çalışma prensibi yaygın olarak kullanılan 3 kanatlı rüzgar türbinlerinden farklı değildir. Dörtlü rüzgar türbininin ortaya çıkmasındaki temel fikir, rüzgar enerjisi maliyetinin daha rekabet edebilir seviyeye getirilmesi ve daha kısa kanat ve hafif malzeme ile daha fazla elektrik üretilebilmesidir.

Vestas firmasına göre, rüzgar türbin sayısı dörde çıksa bile aslında kullanılan toplam alan miktarı 3 kanatlı tekli rüzgar türbin alanını geçmemektedir. Bu durumun temel sebebi dörtlü rüzgar türbinlerinde daha kısa kanatların ve daha hafif materyallerin kullanılmasıdır.

Dörtlü rüzgar türbinlerinin avantajı kısa kanatlar sebebi ile bakım ve transfer maliyetlerini azaltmasıdır. Bilindiği üzere uzun kanatlı rüzgar türbinlerinin bakım maksatlı transfer edilmesi oldukça pahalı ve zahmetli bir işlemdir. Dörtlü rüzgar türbinleri yükseklik olarak 74 metreye ulaşırken kapasite olarak 900 kW elektrik enerjisine ulaşabilmektedir.

Dört Rüzgar Türbinleri Enerji Hedefini Karşılayabilir mi ?

Uzmanlara göre Vestas firmasının ortaya attığı bu yeni tasarım ticari bir ürün olarak kesinlikle başarılıdır. Bununla beraber dörtlü rüzgar türbin tasarımının sahip olduğu bazı teknik karmaşıklıklar göz korkutucudur ve tasarımın maliyet-fayda analizi iyi hesaplanmalıdır. Uzmanlara göre, bu yeni tasarımın etkinliğinden ve belirlenen hedeflere ulaşıp ulaşamayacağından bahsetmek için henüz çok erken olmakla beraber bu tür test ve deneyler rüzgar enerjisi teknolojisinin geliştirilmesi ve geleceği açısından oldukça önemli ve gereklidir.

Kaynakça:

https://www.enerjiportali.com/ruzgar-turbini-nedir-ruzgar-turbini-cesitleri-nelerdir/

https://www.power-technology.com/features/featurevestass-multi-rotor-wind-turbine-are-four-rotors-better-than-one-5001819/

https://www.vindenergi.dtu.dk/english/research/research-facilities/konceptmoellen

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler