En Çok Merak Edilenler

Dünyanın En Verimli Pilleri

10 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

PİLLER HAKKINDA KISACA BİLGİ

Pil, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir elektronik aygıttır. Anot (-) ve katot (+) olmak üzere 2 adet ucu bulunur. Negatif olan uç elektron kaynağıdır ve elektrik enerjisi kullanan bir cihaza bağlandığında elektronları sağlayan terminal olarak görev yapar. Elektronların oluşması için pilin içerisinde yer alan elektrolitlerin iyonlarının hareket ederek kimyasal tepkime gerçekleştirmesi ile enerji oluşur. Ayrı ayrı birden çok hücreden (pil) meydana gelen yapıya verilen isme de batarya denir.

GELECEĞİN VERİMLİ PİL, BATARYA VE ŞARJ TEKLOJİLERİ

Altın Nanowire Pilleri

shutterstock_299377271California Üniversitesi’nde bir ekip tarafından, çok sayıda şarj edilmeye dayanabilen nanotel yüksek verimli pilleri ortaya çıkardı. İnsan saçlarından 1000 kat daha ince olan nanoteller, gelecekteki bataryalar için fırsatlar teşkil ediyor. Bu teknolojide jel elektrolit içinde altın nanoteller kullanılıyor. Bu piller üç ayda 200.000’den fazla şarj edildi ve hiçbir performans kaybı meydana gelmediği görüldü.

Katı Hal Lityum İyonu

shutterstock_744766768Katı hal bataryaları geleneksel olarak stabilite sağlar, ancak elektrolit iletiminin maliyeti vardır. Sadece yedi dakika içinde tamamen şarj etmek veya deşarj etmek için süper kapasitör seviyelerinde çalışabilen bir bataryadır, otomobiller için idealdir. Katı halde olması, mevcut pillerden daha kararlı ve daha güvenli olduğu anlamına gelir. Katı hal pilleri -30 santigrat dereceye kadar çalışabilmelidir.

Hidrojen Yakıt Pilleri

shutterstock_1773386396Enerji yoğunluğun lityum pillerinden on kata kadar daha fazla ve %50 verimle elektrik enerjisi elde edilebilir. Araçla 1000 km mesafe yol alabilmesini sağlayabileceği, insansız hava araçlarının havada kalma sürelerini 3 kata kadar uzatabileceği, askeri araçlarda kullanılabilecek hidrojen pilinin, evde elektrik üretilmesi için de daha uygun fiyatlı ve verimli ısınma sağlayabileceği öngörülüyor. Hidrojen, bu problemi çözebilecek en önemli ve temiz bir enerji taşıyıcısıdır.

Süper Verimli Elmas Pilleri

shutterstock_114066079Gelecekte, en temiz enerji kaynağı bugünün nükleer enerji endüstrisinin bir yan ürünü olabilir. Bristol Üniversitesi’ndeki bilim adamları, sıkıştırılmış radyoaktif karbon nükleer atıktan çözelti edilmiş süper yüklü bir elmas batarya üretti. Araştırmacılar bu karbonu nükleer santrallerde kullanılan grafit blokları sıkıştırdıklarında  bakıma veya şarj edilmeye ihtiyaç duymadan sürekli bir elektrik akımı üreten bir elmas ortaya çıktı.

Lityum-air Nefes Alan Piller

Lityum-air piller oksitleyici madde olarak havayı kullanmaktadır. Lityum-iyon pillerden beşte bir oranında daha ucuz ve beşte bir oranında daha hafif bir pil olarak öne çıkmaktadır. Araştırmalarda lityum-air pillerin 5-10 yıla kadar kullanıma uygun hale gelmesi bekleniyor.

Bio Bitki Şarj Cihazı

shutterstock_614715311

Bio USB aracılığıyla cihazlarınızı günde 2-3 kere şarj etmenize imkân tanımaktadır. USB girişi taş şeklinde tasarlanıp kamufle edilmiş olarak imal edilmiştir. Bitkinin fotosentez yaptığı esnasında su ve organik maddeler ile tepkimeye giren organik malzemeleri kullanılmıştır. Bu tepkime de cihazları şarj etmeye yetecek kadar enerji üretiyor.

Kağıt Gibi Katlanabilen Piller

shutterstock_566930482

Jenax J. Flex pilleri sayesinde esnek cihazlar artık mümkün hale gelmiştir. Kâğıt gibi piller katlanabilir ve suya dayanıklı olduğundan kıyafetlerde ya da giyilebilir teknolojilerde kullanılabilir. Saat kordonuna yerleştirilebilen bir pil ile cihazın boyutunu büyütmeden istenilen pil kapasitesine erişilebilir. Bu piller üretilerek güvenlik testlerinden geçti.

StoreDot ile 30 Saniyede Şarj Olan Verimli Piller

Hızlı şarj süresine, StoreDot’un geliştirdiği teknoloji kullanılarak ulaşıldı. Bu metot proteinlerin yapı taşları olan ve peptit adı verilen organik bileşenlerden oluşan biyolojik yarı-iletkenleri içeriyor.

Şeffaf Güneş Enerjili Şarj Cihazı

shutterstock_300233189Alcatel firması dokunmatik ekran üzerine yerleştirilmiş şeffaf güneş paneli olan bir telefon prototipi yaptı. Telefonunuzu şarj etmek için yapmanız gereken onu güneşte bırakmak olacak. Günümüzde piyasaya sürülmesi pek kolay görülmese de şirket yetkilileri bir gün bu sistemin gün içerisinde sıklıkla karşılaşılan yetersiz pil sorununa çözüm olabileceğini umuyor.

Grafen Verimli Araç Pilleri

shutterstock_64809907Elektrikli araçların tek şarjla 800 km yol gidebilmesini sağlayan Grabat adında verimli pil geliştirdi. Geliştirmenin arkasındaki şirket olan Graphenano, pillerin yalnızca birkaç dakika içinde şarj edilebileceğini belirtmektedir. Bu pil, lityum iyondan 33 kat hızlı şarj ve deşarj olabilmektedir.

%97 Daha Ucuz Organik Verimli Piller

Bilim adamları araştırmalarında metal bataryalara kıyasla %97 tasarruf sağlayan bir ‘doğal akış bataryası’ tasarladı. Yapısında bulunan kinon molekülleri kullanılarak üretilen batarya sadece en az metal piller kadar verimli değil; aynı zamanda çok daha geniş çapta uygulanabiliyor (Ravent bitkisi kullanılarak).

Ses Gücünü Alarak Şarj Olan Piller

Cihazın çalışma şekli ”piezoelektrik etkisi” ilkesine dayanıyor. Ortam gürültüsünü elektrik akıma dönüştüren nano-jeneratörler oluşturan bu piller, telefonun çevredeki “gürültü”den sürekli ve etkin şekilde şarj olabilmesine olanak sağlayabilir.

KAYNAKÇA:
  1. https://www.graphenano.com/en/una-empresa-espanola-desarrolla-una-bateria-con-autonomia-para-800-kilometros/
  2. https://www.store-dot.com/post/electric-car-batteries-with-five-minute-charging-times-produced
  3. https://www.americanpiezo.com/blog/self-charging-power-cells-and-batteries-what-are-they/
  4. https://jenaxinc.com/products/batteries/
  5. https://www.homestratosphere.com/types-of-batteries/
  6. https://ieeexplore.ieee.org/document/4796644

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler