En Çok Merak Edilenler

Akıllı Evler Ne Kadar Akıllı?

6 Dakika Okuma

Enerjimiz Etkinlik

AKILLI EVLER NE KADAR AKILLI

Akıllı ev sistemi, evdeki çoğu eşyanın akıllı cihazlarla donatılmasıyla zaman, para ve enerjiden büyük tasarruf edilmesini sağlayan sistemdir.  Akıllı ev sistemleri teknolojiyle hayatımızın iç içe olduğu modern çağda gereksinim haline gelmiştir. Akıllı saat, akıllı perde, akıllı yatak, akıllı dolap, akıllı kapı, harekete duyarlı lambalar, akıllı prizler gibi birçok donanıma sahip olan bu sistem aynı zamanda insanlara geniş bir konfor alanı sunuyor. Peki son yılların gözdesi olan akıllı evler ne kadar akıllı?

Akıllı Evlerin Özellikleri

Akıllı evlerin çoğu düzenli bir otomasyona sahiptir. Akıllı saat, tablet, telefon gibi günümüzde sık kullanılan cihazlarla yönetilebilir.  Akıllı ev sistemleri birçok konuda tercih sebebidir. Bunlardan bazıları :

1- TASARRUF 

Gereksiz harcanan enerjiyi minimuma indirmeyi hedefler. Örneğin açık unutulan veya prize takılı şekilde bırakılan cihazların çalışmasını durdurabilir. Evde lüzumsuz yanan lambaların söndürülmesi ve kullanılan lambaların parlaklık seviyelerin düşürülmesi de tasarruf açısından çok önemlidir. Akıllı ev sistemleri güneş ışığından maksimum yararlanmayı sağlamak için programlanmıştır.

2- GÜVENLİK

Günümüzde eski usul kilitlerin artık yeterli olmağı aşikar. Bu sistemle işteyken evinize hangi saatte kimin geldiğini görebilmeniz mümkün. Hatta anahtarını evde unutan çocuğunuza kapıyı açabilirsiniz. Evden çıkarken fişi çekip çekmeğini bilemediğiniz ütüyü, altını kapatıp kapatmadığınızdan emin olmadığınız yemeğinizi akıllı ev otomasyonu sayesinde kontrol edebilirsiniz. Böylelikle olası gaz kaçağı, yangın, su basması gibi durumlardan kaçınmış olursunuz. Bu gibi acil durumlarda olay anında cep telefonunuzdan uyarılırsınız. Aynı zamanda evde bebeğiniz varsa cam, kapı, balkon gibi onun için tehlikeli olabilecek yerleri açtığında haberdar olabilirsiniz. 

3- KONFOR

Yaşamı zahmetsizce kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Mesela iş çıkış saatlerinize göre ayarlanmış çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektirik süpürgesi işlerinizi kolaylaştırabilir.  Tek komutla televizyon izlerken oturduğunuz yerden perdeleri kapatabilir ya da sabah uyandığınızda kahvenizin hazır olmasını sağlayabilirsiniz.  Üstelik bunları tek komutta toplayabilirsiniz. Örneğin; uyandım komutuyla perdeler açılır, kahveniz ısıtılır, o gün hava yağmurlu olacaksa şemşiyenizi almanız konusunda sizi uyarır.

4- ERİŞEBİLİRLİK

Engelli bireyler için oldukça önemli olan bu akıllı ev otomasyonu, onlara sorunsuz yaşayabilecekleri bir alan sunuyor. Görme engelli bireyler, yaşlılar, hastalar için de  cep telefonlarından veya akıllı saatlerindan sesli şekilde verdikleri komutlar yaşamlarını kolaştırıyor. Hatta bitkilerin ve hayvanların da! Tatilde olduğunuz süre içerisinde kurduğunuz otomasyon düzeniyle, ayarladığınız aralıklarda bitkinizi sulamanız mümkün.

Akıllı ev sistemlerinin olumlu özelliklerinin yanında birkaç dezavantajı da vardır:

  • Sisteme istenmeyen kişilerin erişebilme ihtimali
  • Hareketi azalttığı için insanları tembelleştirmesi
  • Acil durumlarda bozulabilmesi halinde doğabilecek olumsuzluklar

Sonuç olarak avantajları ve dezavantajları anlatılan bu sisteme erişmek günümüzde çok kolay. Dışarıdan alacağınız cihazlarla evinizi akıllı eve dönüştürebilir veya bu konuda otomasyon şirketlerinden yardım alabilirsiniz.

KAYNAKLAR

[1]. E. Paçacı, M. Yılmaz, S. Bozkurt, (2014) “Akıllı Ev Otomasyonu”

[2].  E. Tulunay , (2005) “Akıllı Evler, Yapay Zekânın Günlük Yaşantımızdaki Kullanımı”

İlginizi çekebilecekler diğer içerikler